Megpróbált felugrani a pápa kocsijára, de leteperték

Vágólapra másolva!
A pápa testőrei földre tepertek egy férfit a vatikáni Szent Péter téren, miután az megpróbált felugrani XVI. Benedek autójára. Az egyházfő éppen megkezdte általános audienciáját.
Vágólapra másolva!

A testőrei védték meg a pápát, miután egy férfi az egyházfőt szállító járműre ugrott. XVI. Benedek nem sérült meg, állítólag észre sem vette a támadást. A beszámolók szerint egy 20 és 30 év közötti férfi átugrott a téren emelt védőtorlaszon és a nyitott pápamobil után vetette magát, amely az általános kihallgatásra összegyűlt tömegnek integető pápát szállította. A támadó rózsaszín pólót, sötét rövidnadrágot, bézs színű baseball-sapkát és napszemüveget viselt.

Legalább nyolc testőr ragadta meg a férfit és földre szorította, eközben az egyházfő még csak hátra sem nézett. A fehér terepjáró továbbgördült a zavartalanul integető XVI. Benedekkel, aki ezután folytatta az audiencát, mintha mi sem történt volna.

A tettes pszichiátriai intézetbe került, miután kihallgatta a Vatikán bírája és átesett egy orvosi vizsgálaton, amely azzal az eredménnyel zárult, hogy az illető "zavart elméjű" - közölte a Szentszék szóvivője. A 27 éves, német állampolgárságú férfi nem akart az egyházfő életére törni, csak szerette volna felhívni magára a figyelmet - tette hozzá Federico Lombardi, a sajtószolgálat igazgatója.

Az incidenst megörökítő videofelvételekből nem lehet kideríteni, hogy a várakozók második vagy harmadik sorából előugró férfi fel tudott-e kapaszkodni a pápa járművére. Egy névtelenséget kérő vatikáni tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy a jármű hátsó részét kapta el a támadó.