Cigarettacsempész-hálózat tagjait vették őrizetbe Szerbiában

Vágólapra másolva!
Nagyszabású cigarettacsempész-hálózat nyolc tagját, köztük egykori magas rangú rendőri és titkosszolgálati vezetőket vett őrizetbe szerdán a szerb rendőrség, azzal gyanúsítva őket, hogy több mint 40 millió euróval károsították meg a költségvetést.
Vágólapra másolva!

A belgrádi belügyminisztérium bejelentése szerint a gyanúsítottak - köztük a szerb rendőrség és a titkosszolgálat egykori újvidéki parancsnokhelyettesei - még a Milosevic-rendszer idején, 1995-1998 között folytatták üzelmeiket, amelyek a kieső adó- és vámbevételek miatt tetemes kárt okoztak a büdzsének. Az ügyben Kertész Mihály volt jugoszláv vámigazgató is gyanúsított, őt azonban más bűncselekmények miatt már korábban őrizetbe vették.

A csempészhálózat feltételezett vezetője, Stanko Subotic "Stane" szerb üzletember után a belgrádi hatóságok most Interpol-körözést adtak ki. Suboticot egyes külföldi sajtóorgánumok korábban a negyedik leggazdagabb szerbnek nevezték, vagyonát több mint félmilliárd dollárra becsülték.

A szerb sajtó korábbi jelentései szerint a csempészek különféle módszerekhez folyamodtak. Ezek egyike az volt, hogy külföldön törvényesen vásárolt cigarettát Macedónián és Magyarországon keresztül Szerbiába szállítottak, ahol vámkezelés nélkül a feketepiacon értékesítették a rakományt. A B92 belgrádi tévé korábban Jovica Stanisic volt titkosszolgálati vezetőt is a csempészhálózat tagjai közé sorolta.