Megölhették a fogságba esett katonákat Irakban

Vágólapra másolva!
Kivégezte a még májusban fogságba esett amerikai katonákat - állítja az Iraki Iszlám Állam nevű lázadó szervezet. Az egyikük holttestét már korábban megtalálták, de az amerikai hatóságok szerint nem biztos, hogy a mások két katona is meghalt.
Vágólapra másolva!

Az Iraki Iszlám Állam nevű iraki fegyveres szervezet bejelentette: hogy megölte a fogságába került amerikai katonákat. A három amerikai katona májusban fogságba esett, egyikük holttestét már korábban megtalálta az Irakban állomásozó amerikai csapatok egyik osztaga, a másik kettő hollétéről és sorsáról azonban nem tudtak eddig az amerikai katonai hatóságok.

Az Iraki Iszlám Állam nevében megjelent közlemény szerint a szervezet harcosai megölték két másik amerikai foglyukat is. Az amerikai parancsnokság azonban nem veszi készpénznek az interneten közzétett bejelentést. A nyilvánosság elé tárt videón látható a két amerikai katona igazolványa, hitelkártyája és számos más személyes holmija, ez azonban még nem igazolja egyértelműen, hogy az illetők már halottak - mondta Kevin Berger dandártábornok, az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnokságának egyik illetékese.

Az iszlamisták azzal indokolták amerikai foglyaik kivégzését, hogy máskülönben az amerikai hadsereg mindaddig kereste volna a két amerikai katonát, amíg remélhette, hogy kiszabadíthatja őket, és "sok bajt okozott volna muzulmán testvéreinknek". A közlemény szerint George Bush amerikai elnök tehet a két amerikai katona haláláról, hiszen ő rendelte Irak földjére a megszálló alakulatokat.

Az Iraki Iszlám Állam szervezetét az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szervezete és több kisebb szunnita fegyveres csoport hozta létre tavaly. Azóta számos emberrablással és fegyveres támadással hallatott magáról.