Ideiglenesen szabadon engedték a FARC "külügyminiszterét"

Vágólapra másolva!
A kolumbiai kormány hétfőn ideiglenesen szabadlábra helyezte a legnagyobb gerillaszervezet egyik vezetőjét, hogy segítségével megpróbálja elindítani a béketárgyalásokat, illetve elérje a gerillák által fogva tartott több tucat ember, köztük a francia-kolumbiai állampolgárságú Ingrid Betancourt és három amerikai elengedését.
Vágólapra másolva!

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) "külügyminisztereként" emlegetett Rodrigo Granda elutasította Álvaro Uribe kolumbiai elnök egyoldalú amnesztiatervét, de beleegyezett abba, hogy erőfeszítéseket tegyen egy humanitárius megállapodás elérésére. Ez utóbbi konkrétan a FARC gerillái által - olykor hosszú évek óta - fogva tartott ötvenhat túsz sorsát rendezné.

A túszokért cserébe, egyfajta gesztusként Uribe szabadságot ajánlott a bebörtönzött gerilláknak, akiknek hivatalos levélben le kellett mondaniuk a fegyveres harcról. Az amnesztia azonban csak azokra vonatkozik, akiknek nem tapad vér a kezéhez.

Csaknem kétszázan éltek a lehetőséggel, ám a FARC parancsnoksága vasárnap demagógiának és csalásnak minősítve visszautasította Uribe kezdeményezését. A FARC továbbra is egy demilitarizált zónában akar tárgyalni és megállapodásra jutni a kormánnyal a túszok és a bebörtönzött csaknem ötszáz gerilla kicseréléséről.

Luis Carlos Restrepo, a béketárgyalások ügyében illetékes kormánybiztos társaságában szállították a kolumbiai püpöki konferencia bogotái székhelyére Grandát, akit 2006 májusában ítéltek csaknem hatéves börtönbüntetésre lázadás vádjával. Ingrid Betancourt édesanyja közölte, hogy a francia kormány kezdeményezésére engedték el a gerillavezért, mivel Párizs megítélése szerint egy ilyen lépés némileg csökkenti a feszültséget, és hozzásegíthet a túszok kiszabadulásához.

A kolumbiai elnöki hivatal egyik névtelenül nyilatkozó munkatársa az mondta, Grandát azért engedték el, hogy bizonyítékot vigyen Nicolas Sarkozy francia államfőnek arról, hogy Ingrid Betancourt életben van. A francia külügyminisztérium ezt feltételezésnek nyilvánította, a kolumbiai kormány pedig egyenesen cáfolta.

A 45 éves Betancourt-t, a zöldek egykori államfőjelöltjét és Clara Rojast, Betancour választási kampányának vezetőjét 2002 februárjában rabolták el a FARC gerillái. Három amerikai kábítószer-ellenes ügynököt 2003 februárjában hurcoltak el gerillák, azóta sem tudni róluk semmit.