Farmerhordás miatt vágnák el a gázai újságírónők torkát

Vágólapra másolva!
Torkuk elvágásával fenyegette meg az Igazság Kardjai nevű iszlamista szervezet a Gázában és Ciszjordániában dolgozó tévés újságírónőket, amennyiben nem hajlandók az iszlám törvények szerint öltözködni. "Szégyentelen és erkölcstelen" - írták egy palesztin riporternőnek, amiért általában farmerban és trikóban látható a képernyőn. Tudósítók szerint az utóbbi időben megerősödtek az iszlám fundamentalisták, mert a két fő palesztin párt, a Fatah és a Hamasz figyelmét a hatalmi harc köti le.
Vágólapra másolva!

A palesztin tévé Gázában dolgozó riporternői mellé kíséretet rendeltek, miután radikális iszlamisták azzal fenyegetőztek, hogy elvágják a torkukat, ha nem öltöznek a vallási előírások szerint, amikor a képernyőn vannak. A figyelmeztetés az Igazság Kardjai nevű szélsőséges szervezettől érkezett - írja a Daily Telegraph.

A szélsőségesek több internetkávézót, lemezboltot, uszodát, egy éttermet és egy keresztény könyvesboltot is célba vettek üzenetükkel. "Elvágjuk a torkukat, vénától vénáig, ha ez kell ahhoz, hogy megvédjük ennek a nemzetnek a szellemiségét és erkölcseit" - áll a levelükben. A csoport azzal vádolta a nőket, hogy szégyentelenek és erkölcstelenek.

"Tegnap kaptam egy sms-t ezzel az üzenettel, de ha meghalok, ki fogja felnevelni a gyerekeimet?" - mondta a 35 éves Lana Shaheen szíriai születésű, de 11 éve Gázában élő riporternő, aki nem hord iszlám fejkendőt. "Farmert hordok, mint minden újságíró" - mondta Shaheen.

Radwan Abu Ayyash palesztin kulturális miniszterhelyettes elítélte a fenyegetést, amelyet szerinte olyan bűnözők küldtek, akik nem értik az iszlámot. "Meg kell védeni a nőket, és mivel törzsi társadalom vagyunk, mindenki ismer mindenkit. A családoknak és a rendőrségnek együtt kell működnie" - mondta.

Gázában általában konzervatívabban ítélik meg az iszlám előírásait, mint Ciszjordániában: egyre több fiatal nő viseli a nikvabot, a szemek kivételével az egész arcot és alakot eltakaró fejkendőt és ruházatot. A két fő palesztin párt, a Fatah és a Hamasz hatalmi harca miatt azonban a biztonság szinte megszűnt Gázában, és ez kitűnő táptalaj a szélsőséges iszlám fundamentalisták megerősödéséhez - írja a Times.

Dzsihádista csoportok támadták meg a közelmúltban az amerikai és az ENSZ-iskolát is, és az Iszlám Hadserege nevű radikális csoport vállalta magára Alan Johnston BBC tudósító elrablását is. Palesztin biztonsági illetékesek szerint az Igazság Kardjait titokban a Hamasz pénzeli, hogy a keményvonalas iszlámot kényszerítsék a palesztinokra.