Tüntetők várják Busht Prágában

Vágólapra másolva!
Több ezer ember tüntetett hétfő este Prágában az Egyesült Államok politikája ellen abból az alkalomból, hogy George Bush amerikai elnök néhány óra múlva rövid látogatásra a cseh fővárosba érkezik.
Vágólapra másolva!

Az első tiltakozó akciót a prágai amerikai nagykövetség előtt tartották, ahol a kommunista fiatalok kezdeményezésére mintegy 200 személy követelte, hogy a cseh kormány utasítsa el az ország területére telepítendő amerikai radarállomást. A baloldali fiatalok a diplomáciai képviselet elől a Loretói térre vonultak, ahol az amerikai támaszpont elleni fő tiltakozásra került sor. Az akció kezdetekor már néhány ezer ember volt a téren. A tiltakozást eredetileg a Hradzsin térre tervezték, de azt a hatóságok biztonsági okokra hivatkozva nem engedélyezték.

A legutóbbi felmérések szerint a cseh lakosság kétharmada elutasítja a tervezett amerikai radart. A tiltakozó petíció alatt pedig már mintegy 125 ezer aláírás gyűlt össze.

A nyilvánosságra került értesülések szerint a Csehországba telepítendő amerikai radar lesz a legfőbb témája azoknak a megbeszéléseknek is, amelyeket George Bush folytat majd kedden vezető cseh politikusokkal.

Václav Klaus cseh államfő a konzervatív Lidové Novinyben hétfőn közölt írásában kiállt a radar mellett, de megjegyezte: mindent nagyon részletesen meg kell vitatni, s a végső döntést csak azután kellene meghozni.

Mirek Topolánek miniszterelnök vasárnapi nyilatkozatában szintén a radar mellett érvelt, de ugyanakkor leszögezte: azt is "Amerika tudtára kell adnunk, hogy szövetségesek, nem pedig alattvalók vagyunk." Topolánek ezzel nyilvánvalóan azokra az erőteljes bírálatokra reagált, miszerint kormánya túlságosan is engedékeny az amerikaiakkal szemben. A kormányfő megismételte azt is, hogy a csehek nem kívánják összekapcsolni a radar ügyét az amerikai vízumok kérdésével.

A Lidové Noviny egyébként úgy tudja, hogy az amerikai vízumkényszer eltörlésére, amelyet a kelet-európai országok szeretnének elérni, jelenleg nincs semmiféle esély.