Az EU háta mögött nyomul az USA-vízumért a Külügy

Vágólapra másolva!
A francia, brit és német állampolgárok vízummentes amerikai beutazásának komoly nehezítésére számít a francia diplomácia, és ezért részben Csehországot, Magyarországot és Lengyelországot hibáztatják a Le Figarónak nyilatkozó francia diplomaták. Ezek az államok különtárgyalásokon is igyekeznek vízummentességet elérni polgáraik számára Washingtonban. A jövőben azonban elektronikus engedélyeztetés várna a most még vízummentesen utazókra is.
Vágólapra másolva!

"A biztonsággal kapcsolatos amerikai megszállottság és az Európai Unió tagállamainak megosztottsága miatt minden, még a most vízummentes országok beutazóira is előzetes elektronikus ellenőrzés vár" - állítja a Le Figaro francia külügyi forrásokra hivatkozva. Értesüléseik szerint minden utazóra komoly szigorítás vár, és Washington már nem is a vízummentesség kiterjesztéséről beszél, hanem új feltételekről, amelyekkel hajlandó lenne fenntartani azt.

Márciusban az amerikai szenátus elfogadta az elektronikus utazási engedélyezés (EVA) rendszerét, amelyet az ausztrál modell ihletett: e szerint minden utazónak egy nyomtatványt kell kitöltenie az interneten, amikor megveszi a repülőjegyét. Ebben útlevél, hitelkártya és egyéb adatait kell megadnia, amelyet egy központi számítógép ellenőriz majd, és hagy jóvá vagy utasít el. "Nem lesz pecsét, és nem kell a nagykövetségre menni, de ez gyakorlatilag olyan lesz, mint a vízum" - mondta a francia tárgyaló a Le Figarónak.

Közép-Európára mutogatnak

Mindez az európai országok egyenlősége nevében - írja a francia lap, amelynek a francia diplomata azt mondta, hogy ezért részben a szolidaritás hiánya okolható. "Egyes országok - Csehország, Magyarország és Lengyelország - inkább az Egyesült Államokkal akarnak megegyezésre jutni, mint európai partnereikkel a vízummentesség kérdésében."

"Magyarország külön is tárgyal az Egyesült Államokkal, mert úgy véljük, ez jobban megfelel érdekeinknek" - mondta az [origo]-nak Odze György, a Külügyminisztérium szóvivője. "Hosszú távon könnyítésekre számítunk, amelyekkel jól járunk" - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy ez a jelenlegi vízummentesség kibővítését vagy egy szigorított változathoz való csatlakozást jelentene Magyarország számára, Odze azt mondta: "az Egyesült Államoknak komoly biztonsági érdekei is vannak".

Nyitottság és biztonság

A vita az 1986-ban bevezetett Visa Waiver Programról folyik, amely 27, többségében nyugat-európai ország (illetve Ausztrália, Brunei, Szingapúr, és Új-Zéland) polgárai számára ad vízummentességet az Egyesült Államokba való beutazáskor három hónapra. Ennek feltétele - egyebek mellett - hogy az adott ország polgárainak kevesebb mint 2 százalékától tagadják meg a beutazást, és kevesebb mint 3 százaléktól a vízumkiadást az amerikai hatóságok.

Az EU 2004-es bővítése óta Görögország és a keleti tagállamok (a vízummentes Szlovéniát kivéve) egyre nagyobb nyomást gyakorolnak Washingtonra, hogy az USA minden EU-polgárra kiterjessze a vízummentességet. Legutóbb szerdán kérte az egyenlő elbánást José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Brüsszelbe látogató Nancy Pelositól, az amerikai képviselőház elnökétől. Az Egyesült Államok inkább szigorítaná a beutazás és bevándorlás feltételeit a nemzetközi terrorveszélyre hivatkozva.