Solana előrelépés lát az EU-iráni nukleáris tárgyaláson

Vágólapra másolva!
Előrelépésről számolt be Javier Solana, az Európai Unió külpolitikai főképviselője az iráni atomprogram körüli nemzetközi válság megoldásáról Ali Laridzsánival, Teherán nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalójával csütörtökön Madridban folytatott tárgyalásai után.
Vágólapra másolva!

Áttörésről ugyan nem lehet beszélni, de mindkét fél előrelépést ért el lényeges pontokban - fogalmazott Solana, hozzáfűzve, hogy megállapodtak a megbeszélések elmélyítéséről. Árulkodó volt ugyanakkor az EU-diplomata azon megjegyzése, hogy "néha nem tudjuk úgy előrevinni a folyamatot, ahogy szeretnénk, mindenesetre a légkör továbbra is nagyon pozitív". Megfigyelők szerint ez passzív beismerése annak, hogy Irán továbbra sem hajlandó az urándúsítás felfüggesztésére.

"Egy sor közös pontot találtunk a megbeszélések során" - mondta a madridi tárgyalás után a maga részéről az iráni főtárgyaló, példaként említve a hivatalos tárgyalások felvételének módozatait, de részletekbe nem bocsátkozott.

A legközelebbi találkozót két héten belül tartják, de addig is alacsonyabb szinten folytatódik az egyeztetés.

Az EU "kettős moratórium" bevezetését javasolta, vagyis azt, hogy Irán függessze föl az urándúsítást, s ellentételezésként az ENSZ szünetelteti az iszlám köztársasággal szemben életbe léptetett büntetőintézkedéseket. Laridzsáni viszont már a találkozó előtt leszögezte: Irán kész az érdemi tárgyalásra, de csakis akkor, ha egyik fél sem szab előfeltételeket.

A világ hét vezető ipari állama és Oroszország alkotta G8-csoport szerdán figyelmeztette Teheránt: a szankciók szigorításával számolhat, ha nem enged az atomprogramja körüli vitában.