Putyin az EU és Oroszország viszonyának javulását reméli

Vágólapra másolva!
Moszkva reméli, hogy új erőre kapnak Oroszország és az Európai Unió kapcsolatai, miután Portugália átveszi Németországtól az EU soros elnökének tisztét - mondta kedden Vlagyimir Putyin.
Vágólapra másolva!

Az orosz elnök José Sócrates portugál kormányfővel folytatott moszkvai tárgyalásán adott hangot ilyetén reményének. Az ibériai ország július elsején veszi át a soros EU-elnökséget Berlintől.

A német elnökség alatt feszült volt az európai integrációs szervezet és Oroszország viszonya. Nézeteltérések jellemezték a Volga parti Szamarában lezajlott EU-Oroszország csúcsértekezletet is. Angela Merkel német kancellár bírálta Moszkvát, amiért belpolitikájában nem tartja tiszteletben a demokratikus elveket.

Feszültséget okozott a csúcsértekezleten az EU-tag Lengyelországgal szemben alkalmazott orosz húsbeviteli tilalom is. Varsó politikai megfontolásokat lát az orosz importtilalom mögött, s az új stratégiai partnerségi szerződésről tartandó európai uniós-orosz tárgyalások megkezdésének megvétózásával vágott vissza Moszkvának.

Az EU a német elnökség alatt egyértelműen kiállt e vitában Lengyelország mellett.