Nekimennek a lengyelek a meleggyanús teletubbynak

Vágólapra másolva!
Pszichológus vizsgálja Lengyelországban Tinky Winkyt, a lila teletubbyt. A lengyel gyerekjogi biztosnak ugyanis gyanús a piros táskával mászkáló mesefigura, mert szerinte ez arra utal, hogy homoszexuális.
Vágólapra másolva!

Pszichológiai vizsgálatot rendelt el Tinky Winkyvel kapcsolatban a lengyel gyerekek jogainak biztosa, mivel szerinte a BBC népszerű, Teletubbies című gyermeksorozatának hőse homoszexuális életstílust sugall. Ewa Sowinska azért találta gyanúsnak a lila szőrmével borított, fején háromszög alakú antennát viselő Tinky Winkyt, mert női kézitáska volt a kezében, és így először nem is gondolta, hogy a figura tulajdonképpen fiú - írja a BBC.

A gyermekjogi tisztviselő pszichológiai szakvéleményt kért annak tisztázására, hogy vajon ilyen körülmények között műsorra tűzheti-e a lengyel televízió az óvodáskorú gyerekeknek szánt brit tévésorozatot.

A lengyel hatóságok az utóbbi időben egy sor lépést kezdeményeztek, amelyekkel tiltják a homoszexualitás megjelenítését a lengyel gyerekek előtt. A lengyel kormányt több kritika is érte, amikor az oktatási miniszter a közelmúltban bejelentette, hogy elbocsátanák a homoszexualitást propagáló tanárokat. A közelmúltban pedig egy lengyel rádió megszavaztatta hallgatóit arról, hogy melyik a homoszexuális szempontból leggyanúsabb gyerekműsor. Sokaknak a Micimackó is gyanús volt, mert csak férfi barátai vannak.

Nem Sowinska az egyetlen ugyanakkor, aki szerint a lila figura meleg. 1999-ben már egyszer támadták a gyerekműsort. Akkor egy amerikai keresztény tiszteletes, Jerry Falwell kelt ki Tinky Winky ellen, pontosan ugyanazokkal a vádakkal - a gyanús piros táska miatt - , mint amelyeket a lengyel tisztviselő fogalmazott meg.

[origo]/MTI