Vágólapra másolva!
Kitervelt provokációnak tartják a szlovák koalíciós pártok, hogy a Magyar Koalíció Pártjának egyik képviselője az Európai Parlamentben kiállt a megvert magyar lány, Malina Hedvig mellett. Az egyik ellenzéki képviselő szerint viszont elképzelhetetlen, hogy a bíróság végül elítélje a nyitrai egyetemistát.
Vágólapra másolva!

Több szlovák rádió- és tévéadásban szó volt a megvert magyar diáklány, Malina Hedvig ügyéről. Kormánypárti képviselők azt sérelmezték, hogy Bauer Edit, a Magyar Koalíció Pártjának EP képviselője a múlt héten szót emelt a lány mellett az Európai Parlamentben.

Robert Fico kormányfő szombaton a szlovák közszolgálati rádióban azt mondta, hogy ezzel a magyar politikai erők "a feszültségkeltés szándékával képtelen módon beavatkoznak a független szlovák igazságszolgáltatásba". Vasárnap pedig a magyarellenességéről ismert Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt alelnöke, Anna Malíková Belousovová egyenesen a magyarok "előre kitervelt provokációjának" nevezte Bauer felszólalását.

Vladimír Palko ellenzéki kereszténydemokrata képviselő, a korábbi kormány belügyminisztere az egyik kereskedelmi televízió vitaműsorában - eddig elsőként - azt mondta: "Elképzelhetetlennek tartom, hogy Szlovákiában bármelyik bíróság elítélné Malina Hedviget". Szerinte a lány elleni vádindítvány alapján az ügyész végül nem fogja megindítani az eljárást, az viszont biztos, hogy az ügy továbbra is politikai problémát fog jelenteni.

Ugyanebben a műsorban a belügyminiszter, Robert Kalinák is megszólalt, aki annak idején - Robert Fico miniszterelnökkel együtt - azt bizonygatta, hogy a lányt csupán színlelte a megverését, és a blúzára ő maga írt magyarellenes jelszavakat. "Semmi okom megkérdőjelezni a rendőrségi nyomozás eredményeit. Különösen ügyeltünk arra, hogy se én, se más belügyi vezető ne avatkozzon be a rendőrség munkájába" - mondta vasárnap Kalinák.

A műsornak vendége volt Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetője is, aki hangsúlyozta, hogy nem egy szokványos ügyről van szó. Szerinte nagyon zavaró, hogy a belügyminiszter és a kormányfő már a legelejétől fogva arra törekedtek, hogy Malina Hedvig szavai ne tűnjenek hitelesnek.

A magyar-szlovák kapcsolatokat beárnyékoló ügy tavaly augusztusban történt, amikor a nyitrai egyetemista állítása szerint két ismeretlen megverte, mert magyarul beszélt. A szlovák rendőrség a nyomozást azzal zárta le, hogy Malina Hedvig csak kitalálta a történetet, később a lányt ketten feljelentették. Csak pár napja derült ki, hogy egyikük a titkosszolgálat volt tagja, és azon a címen tett feljelentést, hogy a lány valótlan állításával azt a látszatot kelti, hogy Szlovákia nacionalista ország. A másik feljelentő május elején öngyilkos lett, feljelentésének és búcsúlevelének tartalma ismeretlen.