Két feljelentője volt Malina Hedvignek

Vágólapra másolva!
A nyitrai ügyészség megerősítette, hogy az időközben öngyilkosságot elkövetett feljelentő mellett egy másik szlovák állampolgár is feljelentést tett a magyar diáklány, Malina Hedvig ellen. A pozsonyi férfi a SME című lap szerint korábban a szlovák titkosszolgálathoz tartozott.
Vágólapra másolva!

Két feljelentője volt Malina Hedvignek - számolt be szombaton a Pozsonyban megjelenő Új
Szó a magyar diáklány ügyének legújabb fejleményéről. A SME című lap szerint a másik feljelentő Vladimír Meciar kormányzása idején a szlovák titkosszolgálat állományához tartozott.

A magyar nyelvű lap értesülése szerint a csallóközi magyar egyetemista ellen nem csupán az a vágsellyei férfi írt lakossági feljelentést, aki azóta felakasztotta magát, hanem egy másik is, aki a jelek szerint a szlovák ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) egyik parlamenti képviselőjének a munkatársa.

A magyar nemzetiségű egyetemista továbbra is kitart amellett, hogy tavaly augusztusban két ismeretlen azért verte meg, mert magyarul beszélt. A lány külsérelmi nyomait két egymástól független orvosi látlelet is bizonyítja, és erre utalnak a blúzára felírt magyarellenes jelszavak, de a rendőrség nem hisz a lánynak. A szlovák rendőrségi nyomozás megállapításai szerint Malina Hedvig csak kitalálta a történetet, s ha hamis tanúzás és eskütétel miatt bíróság elé állítják, öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Hónapokon át csak azt lehetett tudni, hogy egy pozsonyi állampolgár tett feljelentést, aki úgy ítélte meg: ha a lány a történetet kitalálta, azzal törvényt sértett. Az illető nevét titokban tartották. A héten viszont kiderült, hogy a feljelentő Juraj K. volt, aki azonban nem pozsonyi, hanem vágsellyei illetőségű, és időközben, még május elején felakasztotta magát. A lap úgy tudja: a vágsellyei férfi rokonságban állt az egyik neves nyitrai ügyvéddel és "nem kizárt, hogy ő fogalmazta meg helyette a beadványt." A környezetében iszákosként ismert férfi búcsúlevelet is hagyott, de ennek tartalmát a rendőrség nem hozza nyilvánosságra és azt állítja, hogy a férfi halála és a feljelentése között nincs összefüggés.

Juraj K. tavaly november elején küldte el feljelentését a rendőrségre. Mint most kiderült, egy hónappal korábban egy Peter K. nevű pozsonyi személy is lakossági feljelentést tett. Polgári jogaira hivatkozva azt írta: adófizető állampolgárként sérelmesnek találja, hogy "Malina Hedvig igaztalan állításaival az sugallja, hogy nacionalista államban él". A férfi szerint Malina Hedvig valakinek a bíztatására állította azt, hogy amikor a panaszát a rendőrség jegyzőkönyvezte, a rendőrök megengedhetetlenül bántak vele. Úgy fogalmazott, a lány eljárása felveti a nemzetiségi feszültség szításának gyanúját, ami Szlovákia lakosságának nagy részét, még azokat is felháborítja, akik nem azonosulnak a szélsőséges és nacionalista gondolkodással. Peter K. szerint ez azért megengedhetetlen és aggasztó, meg a szlovákoknak ártani akaró ármányos szándék áll mögötte.

A SME című liberális polgári napilap érdeklődésére a nyitrai ügyészség megerősítette: valóban két feljelentés létezik. Az egyiket a halott Juraj K., a másikat a Peter Gabura nevű kereszténydemokrata képviselő szárnysegédje írta. Gabura meglepőnek találja, hogy munkatársa ilyen feljelentést írt volna, és nem is hiszi el. Mióta azonban hírét vette, hogy a munkatársáról ilyen információ került nyilvánosságra, kikapcsolta a telefonját. Az Új Szó úgy tudja: Gabura munkatársainak sorában "egy másik érdekes személy is található: Zuzana Trnková, a főügyész, Dobroslav Trnka felesége." A lap Peter K-t is elérte telefonon, de miután megtudta, hogy a Malina-ügyben akarnak nála érdeklődni, bontotta a vonalat, később a mobilja azt jelezte vissza, hogy a hívott szám nem létezik.

Peter Gabura képviselő elismerte: amikor megtudta, hogy Peter K. 1998-ban a titkosszolgálatnál dolgozott, először töprengett, de később mégis munkatársává fogadta, mert megsajnálta, hiszen egy halálos kimenetelű közlekedési baleset miatt kellett távozni a szolgálattól, s más csapás is érte, mert akkor halt meg az apja - írta a SME.