Titkos japán bankszámlát kérnének számon Chiracon

Vágólapra másolva!
Állítólagos titkos japán bankszámla létezéséről faggatná a bíróság Jacques Chirac volt francia elnököt, akinek elnöki mentelmi joga június 17-én lejár. Sajtóhírek szerint új dokumentumok kerültek elő, amelyek szerint kapcsolat van Chirac és egy 30 millió font (11 milliárd forint) összértékű titkos számla között. A dokumentumokhoz a bíróság csak azt követően férhetett hozzá, hogy Chirac május 16-án átadta az elnöki hatalmat Nicolas Sarkozynek.
Vágólapra másolva!

Ismét nyomás nehezedik Jacques Chirac volt francia elnökre, hogy tisztázza: mi köze van egy közel 11 milliárd forint összértékű titkos japán bankszámlához, miután - jelentések szerint - ezt igazoló, új dokumentumok kerültek a bírósághoz. A vizsgálóbírók kilenc órán át hallgatták ki Philippe Rondot nyugalmazott tábornokot, a DGSE francia titkosszolgálat volt vezetőjét az iratokról - írta a Guardian.

A francia rendőrség még tavaly tartott házkutatást Rondot tábornok otthonában egy másik ügyben, amikor "japán-ügy", "PR1-ügy" és "PR2-ügy" feliratú dokumentumokat találtak. A PR a köztársasági elnök (Président de la République) rövidítése. A vizsgálóbírák azonban csak azt követően férhettek hozzá a dokumentumokhoz, hogy Chirac május 16-án átadta a hatalmat Nicolas Sarkozynek.

A Guardian szerint két nappal ezt követően megnyitották az aktákat, és azonnal rendkívüli ülést hívtak össze, és kihallgatásra berendelték Rondot tábornokot. A dokumentumok között állítólag részletes bizonyítékokat találtak arra, hogy Chirac nevében bankszámlát nyitottak a Tokyo Sowa Banknél az 1990-es években.

Rondot tábornok szerint a bankszámlákról 1996-ban szerzett tudomást a hírszerzés, amikor Chirac japán üzletember barátját ellenőrizték, aki Franciaországban akart befektetni. A tábornok később ezt az állítását visszavonta, de terjedelmes, kézzel írt feljegyzései között a vizsgálóbírák olyan jegyzeteket találtak, amelyek szerint Chirac 2001-ben kérte őt, hogy derítse ki: vizsgálódott-e a francia hírszerzés japán bankszámlák ügyében - írta a Guardian.

Egy meg nem nevezett forrás azt mondta a Le Canard Enchainé francia hetilapnak, hogy a két vizsgálóbíró meggyőződött arról, Chiracnak van japán bankszámlája. "Amilyen precíz Rondot tábornok, nem elégedett meg a kínos dokumentumok összegyűjtésével, hanem 112 oldalon keresztül elemezte is a tartalmukat" - írta a francia lap.

Amikor először láttak napvilágot a feltételezések egy évvel ezelőtt, Chirac kategorikusan tagadta, hogy bankszámlája lenne Japánban. Képviselői továbbra is tagadják a gyanúsítgatást. A volt elnök ügyében azonban várhatóan új nyomozást rendelnek el, amikor június 17-én lejár elnöki mentelmi joga. Chiracot már így is ki akarják hallgatni egy másik ügyben: korrupció és közpénzek sikkasztásának gyanúja miatt nyomoznak, amelyet állítólag 1977 és 1995 között követtek el, amikor Chirac Párizs polgármestere volt.