FARC-gerillákat engednek szabadon Kolumbiában

Vágólapra másolva!
Egyoldalú gesztusként baloldali gerillákat engednek szabadon június 7-ig Kolumbiában - jelentette be pénteken Álvaro Uribe elnök.
Vágólapra másolva!

A gesztust a kölcsönös megállapodás híján teszi a kormány abban a reményben, hogy a Kolumbiai Forradalmi Erők (FARC) gerillacsoport hasonló gesztussal válaszol, és elengedi a túszait, köztük egy korábbi elnökjelöltet.

A megállapodásról már négy éve tárgyalnak a felek, de a siker elmaradt, mert a kormány nem hajlandó kivonni katonáit két megyéből Valle de Caucában, azt viszont megköveteli, hogy akit szabadon engednek, tegye le végleg a fegyvert.

Ezt a feltételt most is említette Uribe a rádióbeszédében, és hangsúlyozta, hogy nem amnesztiáról van szó, és javaslata nem vonatkozik a szélsőjobboldali halálbrigádok tagjaira.

Uribe korábban egyértelműen katonai eszközökkel akarta megoldani a túszok ügyét, akik közt ott van a 2002-ben elrabolt kolumbiai-francia Ingrid Betacourt egykori elnökjelölt és több amerikai is. Egy múlt hónapban megszökött túsz adott hírt arról, hogy életben vannak.

A FARC 500 emberének a szabadon engedését követeli. Uribe ajánlatára még nem válaszolt, de üdvözölte Nicolas Sarkozy francia elnök jószolgálatát a túszok és foglyok érdekében.