Az ukrán kormány nem engedi át Juscsenkónak a belügyi csapatokat

Vágólapra másolva!
Az ukrán kormány pénteken utasította a belügyminisztert, hogy ne engedje ki a kezéből a belügyi csapatok irányítását. Viktor Juscsenko elnök pénteken rendeletével saját hatáskörbe vonta a belügyi erők irányítását.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli ülésén a kormány utasította Vaszil Cuskót, hogy ő biztosítsa a közrendet Kijevben. A határozat szerint a belügyi erőket bármilyen feladat végrehajtására kizárólag a belügyminiszter parancsára vagy vele egyeztetve lehet bevetni.

A parlament az elnöki rendeletet pénteken elfogadott határozatában törvényellenesnek minősítette, és utasította a kormányt annak biztosítására, hogy a belügyminisztérium maradéktalanul alkalmazza a belügyi erőkről szóló törvényt.

Vaszil Cusko belügyminiszter kijelentette, hogy továbbra is az ellenőrzése alatt vannak a belügyi csapatok, amelyeknek utasításba adta, hogy "ne teljesítsenek törvénytelen rendeleteket".

Viktor Bondar, az elnöki hivatal helyettes vezetője viszont azt közölte, hogy a belügyi erők parancsnoksága "támogatásáról biztosította az elnököt, és parancsait mint főparancsnokét teljesíti".

Egy német diplomata pénteken arra figyelmeztetett, hogy erő alkalmazása az ukrajnai politikai válság megoldására komoly következményekkel járna Kijev és Európa kapcsolataira, míg Oroszország aggodalmát fejezte ki a feszültségnek a lakosság körében történő esetleges kiszélesedése miatt.

"Minden eszközt fel kell használni az eszkaláció megakadályozására. A katonai erő alkalmazása rendkívül kockázatos" - mondta Johannes Regenbrecht német diplomata Viktor Janukovics kormányfővel találkozva. Hozzátette, hogy ez gátolná Ukrajna békés fejlődését, és nem maradna következmény nélkül az Európai Unió és Ukrajna kapcsolataiban.

Mihail Fradkov orosz kormányfő az Interfax hírügynökség jelentése szerint kijelentette: "Nagyon fontos, hogy az Ukrajnában zajló demokratikus folyamatok elválaszthatatlanok legyenek a jogtól és a rendtől, tartsák tiszteletben a törvényt és mindenekelőtt az ország alkotmányát."