Bush amerikait szeretne a Világbank élén

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök azt szeretné, ha egy amerikai követné Paul Wolfowitzot, a Világbank lemondásra kényszerülő elnökét a nemzetközi pénzintézet élén. Egy neves amerikai közgazdász korábban Tony Blairt nevezte meg Wolfowitz lehetséges utódaként.
Vágólapra másolva!

"Nagyon szeretnénk, ha amerikai lenne" - mondta a Wolfowitz-utód kilétét firtató újságírói kérdésre az amerikai elnök hétfőn az elnöki különgép, az Air Force One fedélzetén, csökkentve ezzel az esélyét annak, hogy Tony Blair leköszönő brit kormányfő legyen a Világbank következő vezetője.

George Bush hozzáfűzte, Henry Paulson pénzügyminisztert bízta meg azzal, hogy kutassa föl a washingtoni székhelyű nemzetközi pénzintézet új elnökét; s a tárcavezető majd egy listát terjeszt be elé a kiszemeltekről.

Arra a kérdésre, hogy szoros szövetségese, Blair is ott lehet-e a jelöltek között, Busz így felelt: "Nem beszéltem erről Tony Blairrel, de úgy gondolom, jó lenne, ha egy amerikai vezetné a bankot".

Joe Stiglitz Nobel-díjas amerikai közgazdász pénteken úgy nyilatkozott, a brit miniszterelnök az egyik legesélyesebb arra, hogy felkérjék a posztra.

A Világbank 24 tagú igazgatótanácsa a múlt héten elfogadta egy belső vizsgálat eredményét, amely szerint Wolfowitz megsértette a bank etikai szabályait, amikor pozícióját felhasználva járt közben élettársának előmenetele és fizetésemelése ügyében a banknál. Később bejelentették: Wolfowitz június 30-i hatállyal távozik posztjáról.