Panasszal élt a vád ellen Malina Hedvig ügyvédje

Vágólapra másolva!
Panaszt nyújtott be a vádindítvány ellen Malina Hedvig ügyvédje. A szlovákiai magyar egyetemistát hamis tanúzással vádolják, mivel azt állítja, hogy tavaly nyáron azért verték meg Nyitrán, mert magyarul beszélt.
Vágólapra másolva!

Malina Hedvig ügyvédje hétfőn panaszt nyújtott be a védence ellen előterjesztett vádindítvány ellen. A Nyitrán tanuló magyar nemzetiségű csallóközi egyetemista tavaly augusztusban véresre verve ment be az egyetemre. Azt állította, hogy két ismeretlen bántalmazta, mert magyarul beszélt. A szlovák rendőrség két hét múltán azzal zárta le a nyomozást, hogy az esetet a lány csupán kitalálta. Kilenc hónap múltán ezért hamis tanúzás és hamis eskü gyanúja miatt gyanúja miatt a rendőrség vádindítványt nyújtott be ellene az ügyészséghez. Ha bűnösnek találják, a bíróság akár öt év szabadságvesztésre is ítélheti.

A magyar egyetemista azonban kitart amellett, hogy megverték. Decemberben a szlovák alkotmánybírósághoz fordult, mert szerinte sérültek a jogai a hivatali eljárás miatt. Az ügynek diplomáciai jelentősége lett, előbb Gyurcsány Ferenc szólította fel a szlovák hatóságokat arra, hogy tegyenek a magyarellenes incidensek ellen, majd a szlovák kormányfő, Robert Fico személyesen jelentette be, hogy a nyomozók szerint a nyitrai esetnek nem volt etnikai háttere.

Az ügyben ugyanakkor több szlovák oknyomozó riport is készült, és mindegyik kétségeket támasztott a hatóság megállapításaival szemben.

MTI/[origo]