A bennszülöttekkel kivételezne lakásügyben a brit kormány

Vágólapra másolva!
Rasszizmussal vádolják azt a brit államtitkárt, aki inkább a generációk óta Nagy-Britanniában élő családoknak adná az önkormányzati lakásokat a később érkezettekkel szemben. Margaret Hodge ipari államtitkár szerint nem helyes, hogy egy "nedves lakásba zsúfolt, 4-5 asztmás gyerekes bevándorló család előnyt élvezzen" a helyiekkel szemben. A munkáspárti politikus London olyan negyedének képviselője, ahol az egykori fehér munkásosztályt kiszorították a bevándorlók.
Vágólapra másolva!

Politikustársai és menekültszervezetek támadják Margaret Hodge brit ipari államtitkárt, miután azt javasolta, hogy a bennszülött brit családok élvezzenek előnyt az újonnan érkezett bevándorlókkal szemben, amikor a kevés önkormányzati lakás kiutalásáról döntenek. Hodge csak a menekültekkel tenne kivételt - írja a Guardian.

"Egy közelmúltban érkezett, négy-öt asztmában szenvedő gyermekkel rendelkező, nedves, zsúfolt lakásban élő család ma általában elsőbbséget élvez egy olyan családdal szemben, amely ugyan kevésbé rászorult, de már három generáció óta ott élnek, és a nagyszülőkkel egy fedél alatt laknak. Olyan politika kellene, ahol a bennszülött család legitim igénye megelőzi az új bevándorlókét" - mondta Hodge.

Nem a rászorultság az első

Hodge szerint a rászorultsági elvvel szemben olyan tényezőket kell figyelembe venni, mint az igénylő állampolgársága, hogy mióta él az adott helyen, és mennyi társadalombiztosítási járulékot fizetett korábban. A brit Munkáspárt képviselői közül azonban többen is élesen bírálták a felvetést: "ez mélységesen reakciós és veszélyes nyilatkozat" - mondta John McDonnel munkáspáti képviselő.

Az ellenzéki Liberális Demokrata Andrew Stunell bírálta a kormányt, mert szerinte másfél millió család vár önkormányzati lakásra, miközben a munkáspárti kabinet eladja az önkormányzati bérlakásokat. "Inkább megfizethető lakásokat kellene építeni a bevándorlók bűnbakká tétele helyett" - mondta Stunell.

A szintén ellenzéki Konzervatív Párt bevándorlási szóvivője, Damian Green szerint Hodge nyilatkozatával beismerte a kormány bevándorlási politikájának kudarcát. "A konzervatívok ezért akarnak éves kvótát megállapítani az Európai Unión kívülről érkező bevándorlókkal szemben" - mondta Green a Guardiannek.

Túl drága London

Az elmúlt évtized ingatlanár-emelkedése miatt egyre többen vannak olyanok, akik nem tudnak sem venni, sem bérelni lakást piaci áron. A szegényebbek kiárazódása a piacról különösen nagy probléma Barkingban, amelynek Hodge államtitkár a parlamenti képviselője.

A kelet-londoni negyedben egykor többségében fehér, munkásosztálybeli családok éltek, de az utóbbi évtizedek bevándorlási hullámai miatt ma a brit főváros egyik legváltozatosabb kerülete etnikai szempontból. A szélsőjobboldali, parlamenten kívüli Brit Nemzeti Párt (BNP) tavaly már 11 önkormányzati képviselői helyet nyert hasonló, a bevándorlást támadó retorikával.