Basescu maradására voksoltak a románok

Vágólapra másolva!
A román parlament által leváltott államfő visszatérése mellett foglalt állást a népszavazáson résztvevők többsége szombaton Romániában. Traian Basescu így visszakapja elnöki címét, noha támadói szerint a szavazáson való alacsony részvétel miatt nem mondhatja el magáról, hogy élvezi a nép teljes támogatását.
Vágólapra másolva!

A román államfő visszatérése mellett foglalt állást a szombati romániai népszavazáson résztvevők többsége az urnazárás után rögtön közzétett exit-poll adatok szerint. Az INSOMAR és a Metromedia Transilvania közvélemény-kutató intézetek exit-poll felmérésének adatai szerint az urnáknál megjelentek 75 százaléka utasította el a parlament által államfői tisztségéből felfüggesztett Traian Basescu menesztését. A Basescu leváltása mellett állást foglalók aránya mindössze 25 százalék volt az említett felmérés szerint.

A román parlament egy hónappal ezelőtt függesztette fel tisztségéből Basescut az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nagy-Románia Párt (PRM) és a Konzervatív Párt (PC) kezdeményezésére. A Basescu-ellenes politikai erők akkor azzal indokolták a leváltást, hogy szerintük Basescu folyamatosan megsértette az alkotmányt, és túlságosan kiterjedt hatáskört akart szerezni magának. A parlament döntését azonban felülírja a szombati népszavazás eredménye, amely visszahelyezi Basescut elnöki pozíciójába.

Traian Basescu szerint az exit-poll eredmények alapján a többség a romániai politikai rendszer korszerűsítésére voksolt azzal, hogy elutasította leváltását. Az elnök rögtön az esti urnazárás után a televízió kamerái előtt adott nyilatkozatában felsorolta, milyen változtatásokra van szükség az országban. Ezek között említette, hogy az emberek maguk is az egyéni szavazókörzetes választási rendszer bevezetése mellett foglaltak állást. Szükségesnek nevezte az alkotmány kétértelműségeinek a kiiktatását, valamint számos, az ország modernizálását szolgáló törvény elfogadását.

Alacsony részvétel

"Dicsőség nélküli győzelmet aratott Traian Basescu, mivel a szombati népszavazáson túlságosan alacsony volt a részvételi arány" - vélekedett Mircea Geoana román szociáldemokrata pártvezér. Az államfő parlamenti felfüggesztését kezdeményező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az urnazárás után adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: a népszavazáson tapasztalt alacsony részvételi arány nem jogosítja fel Traian Basescut, hogy arra hivatkozzon: élvezi a nép támogatását.

A részvételi arány ugyanis várhatóan alacsonyabb lesz, mint amire az előzetes felmérések alapján számítani lehetett. Több közvélemény-kutatás az elmúlt napokban 58-77 százalékos részvételt jósolt, az exit-poll eredmények alapján azonban várhatóan nem fogja elérni az 50 százalékot sem. Mindez azt mutatja, hogy a romániai közvélemény nagy többsége nem tartotta túlságosan fontos kérdésnek Traian Basescu visszatérését vagy menesztését - mondta szombaton este az MTI-nek Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

Ennek ellenére tény, hogy a románok újabb esélyt adtak Traian Basescunak, hogy visszatérve államfői székébe felelősségteljes magatartást tanúsítson - mondta szombat este Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök a médiának. A kormányfő a népszavazás eredményét értékelve kijelentette: tiszteletben tartja a szavazók akaratát, vagyis azt, hogy Basescu visszatérjen a Cotroceni-palotába. Egyúttal ígéretet tett, hogy a kormány és az elnöki hivatal közötti együttműködés szellemében fog tevékenykedni a jövőben, mégpedig Románia javára.