Újra tárgyalnak a Líbiában halálra ítélt ápolónők ügyében

Vágólapra másolva!
Nemrég újra megindult a párbeszéd Bulgária, Líbia és az Európai Unió között a Líbiában halálra ítélt bolgár ápolónők ügyében - erősítette meg az értesülést pénteken Ivajlo Kalfin bolgár külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Tripoliban 2004-ben halálra ítéltek öt bolgár ápolónőt és egy palesztin orvost azzal a váddal, hogy megfertőztek 438 gyereket HIV-vírussal; a beteg gyerekek közül 56-an meg is haltak. Az ítéletet 2006 végén megerősítették, az elítéltek azonban újból fellebbezést nyújtottak be. Azt szeretnék elérni, hogy a bíróság vegye figyelembe külföldi szakértők tanúskodását arról, hogy a higiénia hiánya okozta a betegségeket az érintett kórházakban.

Ivajlo Kalfin elmondta, a decemberben kezdődött dialógusban fontos szerepet játszik az Európai Bizottság. "A párbeszéd helyreállt, de eredmények még nincsenek" - tette hozzá.

A miniszter beszélt arról is, hogy a 2005-ben a gyerekek hozzátartozóinak támogatására létrehozott nemzetközi alapítvány jelenleg is tárgyalásokat folytat a családokkal. A hozzátartozók szóvivője, Igrisz Laga ugyanaznap Tripoliban úgy nyilatkozott: "az európaiak kompromisszumot ajánlottak, ezt a családok most tanulmányozzák". Utalt arra is, hogy "a nagyon közeli jövőben" lehetséges a megállapodás.

Kalfin tájékoztatása szerint az EU eddig 2-2,5 millió eurót fizetett be a nemzetközi alapba, hogy azzal hozzájáruljon a beteg gyerekek ápolásához és líbiai orvosok továbbképzéséhez. A miniszter hangsúlyozta, hogy az összeget nem kártérítésnek szánták.