Krími tatárok emlékeztek meg a sztálini kitelepítésről

Vágólapra másolva!
Tizenötezer krími tatár tüntetett pénteken a krími Szimferopolban, hogy megemlékezzen a sztálini kitelepítésekről és segítséget kérjen a nemzetközi közösségtől.
Vágólapra másolva!

"Ukrajna sokat tett a tatárok visszatelepedése érdekében. Most a kérdést nemzetközivé kell tenni, hogy Ukrajna támogatást kapjon a nemzetközi közösségtől" - közölte Refat Csubarov, a krími tatár közösség egyik vezetője, parlamenti képviselő.

A tüntetők határozatot fogadtak el, amelyben felszólították közösségük vezetőit, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a krími tatárok helyzete felkerüljön az ENSZ, az Európa Tanács és az Európai Unió szakosított szervezetei napirendjére.

1944. május 18-20. között több mint 200 ezer tatárt telepítettek ki a Krímből - többségükben Közép-Ázsiába - azzal a váddal, hogy együttműködtek a nácikkal. Hivatalos becslések szerint mintegy 40 százalékuk halt meg a deportálást követő első két évben.

Az 1980-as évek óta mintegy 260 ezer tatár tért vissza a Krímbe, de sokan közülük igen nehéz körülmények között élnek. A krími tatárok ma az ukrán népesség 12 százalékát teszik ki, és gondot jelent számukra, hogy visszakapják az elődjeik deportálása után elfoglalt földeket.