Marxistákhoz hasonlítja a környezetvédőket a cseh elnök

Vágólapra másolva!
Ambiciózus környezetvédők táplálják a globális felmelegedés körüli hisztériát - írja most megjelent könyvében Václav Klaus cseh köztársasági elnök, aki a marxistákhoz hasonlítja az aktivisták természethez való viszonyát. Klaus szerint Al Gore volt amerikai alelnök filmje a klímaváltozásról őrült vízió. Klaus azt állítja: a világ szabad, spontán fejlődésében hisz.
Vágólapra másolva!

"A környezetvédők viszonya a természethez hasonló a marxisták gazdasági szabályokhoz való viszonyához: a világ fejlődésének globális megtervezésével akarják felváltani az emberiség és a világ spontán, szabad evolúcióját" - írja Václav Klaus cseh elnök most megjelent, Kék, nem zöld bolygó című könyvében.

"Ez a hozzáállás utópia, ami mindenhez vezet, kivéve a kívánt eredményeket" - írja Klaus, aki a globális felmelegedésről racionális vitát szeretne, a szerinte környezetvédők által keltett hisztéria helyett - írta az International Herald Tribune.

"Legyen vita arról, hogy 0,6 Celsius-fokos felmelegedés az elmúlt évszázad során sok vagy kevés, mennyire járult ehhez hozzá az ember, és van-e bármi egyáltalán, ami az emberiség tehet ez ellen" - mondta Klaus a könyv bemutatóján. "Utasítsuk el Al Gore volt amerikai alelnök örült vízióit" - utalt az államfő Al Gore Kellemetlen igazság című, a globális felmelegedésről szóló filmjére.

A cseh államfő azzal vádolta a nem kutatókból álló környezetvédő csoportokat, hogy kisajátították a témát, és az ambiciózus természetvédők növelik a globális klímaváltozás körüli hisztériát, ami nincs biztos érvekkel és tényekkel alátámasztva, és ez lehetővé teszi az emberek manipulását.

"Korunk kulcsfontosságú kérdéséről van szó, és ez az emberi szabadság és a szabadság korlátozásának kérdése" - mondta Klaus. A közgazdász végzettségű Klaus korábban is figyelmeztette a politikusokat, hogy a globális felmelegedés miatti félelmükben könnyen olyan költséges programokat valósítanak meg, amelyeknek végül esetleg egyáltalán nem lesz pozitív hatásuk.

A könyvbemutatónak helyet adó prágai Slavia kávéház előtt a Greenpeace környezetvédő szervezet aktivistái tiltakoztak. Klaus klímaváltozásról alkotott álláspontját ahhoz hasonlították, mintha azt tanítaná: a Föld lapos, és valódi földrajztudós nem is vélekedhet erről másképpen - írta a Prague Daily Monitor.

Klaus a kommunista rendszer 1989-es bukása után csehszlovák pénzügyminiszter volt, majd Csehszlovákia felbomlása után cseh miniszterelnök lett, a jobbközép ODS színeiben. Saját bevallása szerint nagyra tartja az egykori konzervatív brit miniszterelnököt, Margaret Thatchert.