Ötvennégy embert mészároltak le Szudánban

Vágólapra másolva!
Ötvennégy személyt, többségükben nőket és gyermekeket mészároltak le egy dél-szudáni törzs fegyveresei, akik háziállatok elhajtásának bűncselekményével foglalkoznak - jelentette az afrikai országban két, angol nyelven megjelenő napilap.
Vágólapra másolva!

A Khartoum Monitor, amely főleg a dél-szudáni eseményekkel foglalkozik, hétfői számában arról számolt be, hogy a törzs tagjai a szudáni-kenyai határ közelében egy falut támadtak meg, és a helybeliek közül 49 nőt, illetve gyermeket, valamint öt férfit öltek meg. Támadásukban emellett többen megsebesültek.

A Sudan Tribune pedig egy helyi rendőrtisztet idézett, aki elmondta, hogy a tömegmészárlás május 4-én történt. A nyilatkozó közölte azt is: a Szudáni Népi Felszabadító Hadsereg (SPLA) oltalma alatt szállt ki a helyszínre, hogy felmérje a helyzetet, és kísérletet tegyen a térségben a nyugalom helyreállítására.

Az SPLA két évtizeden át folytatott fegyveres harcot a kartúmi kormánnyal, amellyel három éve kötött tűzszünetet. A dél-szudáni térséget az SPLA ellenőrzi, de a megállapodás szerint a területen 2011-ben népszavazást rendezhetnek arról, hogy a régió kiváljon-e Szudánból, és területén önálló állam jöjjön-e létre.