Zavargások Koppenhága Christiania körzetében

Vágólapra másolva!
Zavargások nyomán huszonhat személyt őrizetbe vettek hétfőn Koppenhága úgynevezett Christiania körzetének lakói közül. Alternatív életmódot folytató fiatalok még '71-ben foglalták el a dán hadsereg megüresedett kaszárnyáját, azóta senki sem törődött a törvényen kívüli területtel, most a 2001-ben hatalomra kerülő kormány feladatul tűzte ki a helyzet megszüntetését.
Vágólapra másolva!

A körzet egyes lakói Christiania egy félig leégett épületének hatóságilag elrendelt lebontása ellen tiltakozva barikádokat emeltek, gumiabroncsokból és matracokból máglyákat gyújtottak, és kövekkel hajigálták meg a bontási munkálatokon őrködő rendőröket. Egy tüntető és egy rendőr könnyebb sérülést szenvedett az összecsapásokban - közölte a koppenhágai rendőrség szóvivője.

1971 szeptemberében hippik, anarchisták és más "alternatív" és balos ifjúsági csoportok önkényesen "megszállták" a dán hadsereg egy elhagyott laktanyáját, és "szabad várossá" nyilvánították a területet. A "szabad város", Christiania lakói elutasítják a társadalmi konvenciókat, és függetlennek tekintik magukat az állami hatóságoktól. A körzet a dán határokon túl is "a kapitalista elit elleni tiltakozás" jelképévé vált az ilyetén csoportok körében. Jelenleg mintegy ezren lakják ezt a körzetet, köztük az egykori megszálló fiatalok - immár élemedett korban.

A liberális-konzervatív dán kormány folyton hangoztatja 2001-es hatalomra jutása óta, hogy véget akar vetni "a marginális elemek által irányított, törvényen kívül létező" enklávénak. Ez még nem sikerült neki, de már visszaállította a harminc éven át hiányzó rendőri jelenlétet Christiania területén, és véget vetett ott a könnyű drogok virágzó kereskedelmének. A korábbi kormányok hajlottak arra, hogy társadalmi kísérletként fogják fel és tűrjék Christiania társadalmon kívüli létezését.