Amerikai-iráni egyeztetésre készülnek Irakról

Vágólapra másolva!
Néhány héten belül amerikai-iráni egyeztetések lesznek az iraki stabilizációról - közölte Tom Casey helyettes washingtoni külügyi szóvivő hétfőn. Várhatóan Ryan Crocker iraki amerikai nagykövet fog találkozni iráni diplomatákkal "a következő néhány hétben", hogy egyeztessenek Irak stabilizálásáról.
Vágólapra másolva!

A találkozóról a hónap elején született informális megállapodás az egyiptomi Sarm-es-Sejkben rendezett konferencián, amelynek az iraki stabilizáció és újjáépítés volt a témája. A tanácskozáson részt vett Manusehr Mottaki iráni és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter is, egy rövid találkozó erejéig váltottak is egymással pár szót, de érdemi szintű tárgyalás nem történt.

A washingtoni külügyminisztérium nem közölt semmilyen részletet a várható egyeztetésekről, csak annyi ismert, hogy az amerikai nagykövet és az iráni diplomaták szigorúan csak az iraki dossziéról fognak egyeztetni. A Bush-kormány 2005 óta jelezte, hogy bár a két ország között nincsen diplomáciai kapcsolat, kész egyeztetni Irak ügyében.

Név nélküli washingtoni külügyi tisztviselők jelezték: nem várnak sokat a találkozótól, amelyen mintegy tesztelni kívánják, hogy Teherán komolyan gondolja-e, amikor arról beszél, hogy az iraki béke és stabilitás az érdeke.

A szóvivő megjegyezte: nincs összhang az iráni nyilatkozatok és tettek között. Teherán ugyanis többször kinyilvánította, hogy segíteni kíván Núri al-Máliki iraki miniszterelnök kormányának, Irán ennek dacára még mindig robbanószerkezetekkel látja el a milíciákat. Az amerikai-iráni egyeztetés alkalmat nyújt annak vizsgálatára, hogy Teherán hajlandó-e változtatni magatartásán - tette hozzá.

Condoleezza Rice a hónap eleji egyiptomi Irak-konferencián közölte, Washington kész tárgyalni Iránnal az iraki stabilizáción kívüli ügyekről is, amennyiben a perzsa állam felfüggeszti az urándúsítást a vonatkozó ENSZ-határozatoknak megfelelően.

Az Egyesült Államok iraki stratégiájának alternatíváit felvázoló kétpárti szakértői testület, a Baker-Hamilton-bizottság tavaly év végén azt javasolta, hogy a Bush-kormány Iránnal és Szíriával is kezdjen diplomáciai párbeszédet.

Azt, hogy az Egyesült Államok kész tárgyalásokat folytatni Iránnal Irak ügyében, Dick Cheney amerikai alelnök szóvivője erősítette meg vasárnap, miután az iráni külügyi szóvivő ugyanilyen irányú készségének adott hangot.