Vágólapra másolva!
Túlhaladott ideológiák feléledésétől, és a latin-amerikai önkényuralmi kormányzási formák terjedésétől óvott vasárnap XVI. Benedek a brazíliai Aparecidában. A pápa feltehetően a földrész országaiban történt baloldali fordulatokra utalt. XVI. Benedek öt napig tartózkodott a latin-amerikai országban, ahol egyebek mellett szentté avatta az első Braziliában csodatévő szerzetest.
Vágólapra másolva!

Tapasztalható demokratikus előrelépés a latin-amerikai és a karibi országokban, ám mégis aggasztó, hogy teret nyernek önkényuralmi kormányzási formák és felélednek olyan ideológiák, amelyek immár túlhaladottnak tűnnek - közölte XVI. Benedek vasárnap a brazíliai Aparecidában, ahol megnyitotta az V. latin-amerikai püspöki konferenciát. A többnaposra tervezett eseményen 266 egyházi méltóság vesz részt, akik egyebek mellett arról tanácskoznak, hogyan szálljanak szembe az evangélikus protestánsokkal, akik katolikus hívők millióit csábítottak át.

Latin-Amerikában a világ 1,1 milliárd főre becsült katolikus közösségének közel fele él, ugyanakkor a katolikus befolyás kezd visszaszorulni. A BBC szerint legalábbis erre utal, hogy a pápa utolsó szabadtéri miséjére körülbelül 200 ezer ember volt kíváncsi - kevesebb mint a fele annak, amire számítottak -, aminek okai közé sorolják ugyanakkor, hogy XVI. Benedeknek nincs akkora vonzereje, mint elődjének.

A pápa szerint az említett jelenségek nem felelnek meg a keresztény ember és társadalom víziójának. A pápa nem említett meg egyetlen kormányt sem, de megfigyelők szerint arra az új latin-amerikai balos kormányzati generációra utalt, amelyet a venezuelai Hugo Chávez, a bolíviai Evo Morales és az ecuadori Rafael Correa elnökök képviselnek. A pápa a múlt század két romboló és uralkodó eltévelyedésének nevezte a marxizmust és a kapitalizmust, amely ideológiák felelősek azért, hogy eltávolodtak istentől, és ezért képtelenek voltak az igazságos társadalmi rendszerek megteremtésére.

XVI. Benedek ugyanakkor azt kérte a földrész főpapjaitól, hogy szálljanak szembe azokkal a kihívásokkal, amelyek a katolikus hitet fenyegetik a térségben. Emellett arra is kérte a papokat, hogy tartsák magukat távol a politikától, még ha a szociális igazságosságért harcolnak is.

A pápa szót ejtett a kereszténység megjelenéséről Latin-Amerikában, ami szerinte semmi esetre sem a Kolumbusz előtt időszak kultúráinak elidegenítésére irányult, és nem egy másik kultúra ráerőszakolását kívánta elérni az ott élő népekre. Szerinte a kereszténység és a térség őslakosságának a találkozósából az elmúlt öt évszázad során gazdag keresztény kultúra jött a világra. XVI. Benedek a aparecidai megnyitó beszédével befejezte négynapos brazíliai látogatását, és közép-európai idő szerint hétfőn korahajnalban indult vissza a Vatikánba.

A pápa a látogatás alatt egyebek mellett szentté avatta Galvao testvért, egy XVIII. században élt ferences rendi szerzetest, akinek nevéhez ötezer csodálatos gyógyulás és két csoda fűződik -, továbbá határozott hangú beszédekben ostorozta a hedonizmust, intett a házasság előtti szüzesség megtartására, felszólította a brazil egyháziakat, hogy küldjenek papokat a nyomornegyedekbe, a favelákba.

A BBC tudósítója szerint, aki végig kísérte a pápát brazíiliai útján, XVI. Benedek egyszerre mutatta a szigorú és a kedves egyházi vezető képét. Egy vezető Sao Paulo-i napilap szerint a hideg konzervatív pápáról az emberekben élő képet felváltotta egy mosolygós egyházfő képe.

MTI/[origo]