Michael Moore szerint politikai okból zaklatják

Vágólapra másolva!
A Bush-kormánnyal szembeni ellenszenvéről ismert híres amerikai dokumentumfilm-rendező, Michael Moore szerint a pénzügyminisztérium valószínűleg politikai okok miatt indított ellene vizsgálatot. A filmes Henry Paulson pénzügyminiszternek írott levelében a vizsgálat leállítását kérte, kifejezve meggyőződését, hogy a Fehér Ház politikai támadást indított ellene.
Vágólapra másolva!

Néhány napja vált ismertté, hogy Moore ellen vizsgálatot indított a pénzügyminisztérium arra hivatkozva, hogy legújabb alkotásának forgatása során megsértette a Kubával szembeni amerikai embargót, és a szükséges utazási engedély nélkül látogatott el a szigetországba.

Moore olyan, Kubában gyógyulást kereső emberekkel járt a szigetországban, akik a lerombolt New York-i Világkereskedelmi Központ helyén betegedtek meg a romok eltakarításakor.

"A Bush-kormány öt és fél éve rá se hederít 9/11 hőseire" - állítja Moore levelében, amely a liberális Daily Kos weboldalon is olvasható. A filmrendező szerint a romeltakarítás hőseit magukra hagyták, maguknak kell gondoskodniuk gyógyításukról.

Moore korábban nagy sikerű filmet készített Fahrenheit 9/11 címmel, amelyben élesen bírálta Bush elnöknek a 2001. szeptember 11-i terrortámadások utáni fellépését. Sicko című új filmjében az amerikai egészségügyi rendszer visszásságait állítja reflektorfénybe, s a film egy részletét Kubában forgatta. Az alkotás premierje május 19-én lesz a Cannes-i filmfesztiválon, az amerikai mozikban június végén mutatják be.

"Tudom, miért zaklatnak, azért, mert megpróbáltam segíteni azoknak, akiknek ők nem hajlandók segítséget nyújtani" - mondta, leszögezve, hogy amíg Bush elnök nem helyezi törvényen kívül embertársaink megsegítését, addig ő nem követett el semmilyen törvénysértést. Állítása szerint, nincs titkolnivalója.

Mint írta, az "egészségügyi ipar" jelentős mértékben támogatta Bush újraválasztási kampányát 2004-ben és a republikánus politikusokat az utóbbi években. Érthető, hogy a fő haszonélvező, Bush elnök zaklatni próbálja őt és megfélemlíteni, meg akarja akadályozni, hogy filmjének üzenete minél szélesebb tömegekhez eljusson.

Az Oscar-díjas Moore szerint nem véletlen, hogy éppen most, filmjének bemutatója előtt indult ellene vizsgálat, holott a kormány már tavaly október óta tudta, hogy Kubába készül, ahol márciusban járt tíz volt romeltakarítóval.

A Fahrenheit 9/11 minden idők legnagyobb bevételű dokumentumfilmje volt, 119 millió dollárnyi bevételt hozott.