A britek szerint elismertük a madárinfluenzát

Vágólapra másolva!
Vasárnapi brit sajtójelentés szerint hivatalos magyar részről "most először elismerték", hogy Magyarország is lehetett a forrása az év eleji angliai madárinfluenza-járványnak. Ugyanez szerepel egyébként a nemrég kiadott hivatalos brit jelentésben is. Az idézett magyar illetékes szerint a fő felelősség így is a járványtól érintett brit cégé.
Vágólapra másolva!

Bognár Lajos országos főállatorvos-helyettest idézi a The Sunday Telegraph, aki a legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lap szerint azt mondta: lehetséges, hogy a H5N1 vírus már benne volt egy vágásra küldött pulykatenyészetben, de a fertőzés még csak a lappangási időszakban járt, és nem produkált látható tüneteket. A fertőzött pulykákat levághatták és a húst Nagy-Britanniába küldhették - tette hozzá a vezető magyar szakértő.

A The Sunday Telegraph megjegyzi, hogy hivatalos magyar részről eddig kategorikusan cáfolták a vírus magyarországi eredetének lehetőségét. Bognár Lajos idézett nyilatkozata szerint ugyanakkor "a gond nem is Magyarországgal volt", hanem a Bernard Matthews nevű brit baromfitenyésztő és -feldolgozó céggel, amelynek kelet-angliai telepén februárban kitört a járvány.

A magyarországi érdekeltséggel is bíró Bernard Matthewst, amelynek pulykatelepén 159 ezer szárnyast öltek le a kór felbukkanása után, a brit hatóságok is bírálták a vizsgálat során ott feltárt biobiztonsági és higiéniai hiányosságok miatt.

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) múlt hónapban közzétett végleges, ám megállapításaiban meglehetősen bizonytalan jelentése azonban - az addig is vallott hivatalos brit álláspontnak megfelelően - mégis Magyarországot jelölte meg a februári angliai madárinfluenza-járvány legvalószínűbb forrásaként. Ugyanakkor elismerték azt is, hogy a magyar eredetre közvetlen bizonyíték nincs.

A DEFRA 32 oldalas áprilisi jelentése végig a magyar eredetre összpontosított, és úgy fogalmazott: jóllehet nincs egyértelműen bizonyított forrás, a "legkézenfekvőbb" magyarázat az, hogy a fertőzés a "legnagyobb valószínűséggel" Magyarországról importált pulykahússal került Nagy-Britanniába. A DEFRA-jelentésben is szerepelt az a lehetőség, hogy ilyen hús "tünetmentesen fertőzött" magyar pulykaállományból eredhetett. A tárca megemlítette az angliai, és a két nem sokkal korábbi magyarországi madárinfluenza-előfordulás vírusának "molekuláris azonosságát".

A brit állatkórtani vizsgálati laboratórium (VLA) februári első vizsgálati jelentése valóban azt állapította meg, hogy a Nagy-Britanniában és a korábban Magyarországon fellelt H5N1 vírus a teljes genetikai állományra vetítve 99,96 százalékos azonosságot mutatott. Mint írták, ez "sokkal közelebbi genetikai kapcsolat, mint amelyet az Európában korábban azonosított H5-törzsek egymással mutattak".

A Bernard Matthewsnak a brit kormány 600 ezer font kártérítést nyújtott levágott csaknem 160 ezer pulykáért. A The Sunday Telegraph szerint azonban a nem sokkal korábbi magyarországi madárinfluenza-előfordulásoktól sújtott libatenyésztők "még mindig várnak a kártérítésre".

A lap szerint ugyanakkor a brit baromfiágazat "még mindig fizeti" a madárinfluenza árát: az iparág értékesítési kiesése állítólag meghaladta a 9,4 milliárd fontot (3500 milliárd forint), a pulykahús értékesítése az elmúlt három hónapban 29 százalékkal, a fagyasztott pulykáé éves összevetésben 33 százalékkal zuhant.