Kostunica marad Szerbia miniszterelnöke

Vágólapra másolva!
Vojislav Kostunica eddigi miniszterelnököt javasolja kormányfőnek Boris Tadic szerb köztársasági elnök - jelentette be pénteken este maga az államfő, lezárva ezzel a januári parlamenti választásokat követő, bizonytalansággal teli, majdnem négy hónapig tartó kormányalakítási időszakot.
Vágólapra másolva!

A bejelentést egy majdnem egynapos egyeztetés-sorozat előzte meg a demokratikus irányultságúnak tartott, s együtt biztos parlamenti többséget maguk mögött tudó szerb pártok között. A két főszereplő - a Demokrata Pártot vezető Boris Tadic államelnök és a Szerbiai Demokrata Párt élén álló Vojislav Kostunica miniszterelnök - sajtóértesülések szerint már egy csütörtök estétől péntek hajnalig tartó tárgyaláson megállapodott a koalícióról, de a jelek szerint ez mégsem volt végleges egyezség. Pénteken délben újból összeültek - kiegészülve a G 17 Plus nevű párt vezetőjével, Mladjan Dinkictyel -, de nyolc órára volt szükségük ahhoz, hogy elvégezzék a "már kész" megállapodáson a végső simításokat.

Az alkotmány előírásai szerint Szerbia új kormányát május 15., tehát jövő kedd éjfélig jóvá kell hagynia a parlamentnek, különben új választások következnek. Ahhoz, hogy az elfogadás megtörténjen, a törvényhozásnak el kell fogadnia egy új, a minisztériumokról szóló törvényt, ugyanis Szerbia külügy- és védelmi minisztériuma ma úgy működik, hogy jogilag nem létezik - ilyen minisztériumai csak a Montenegróval alkotott, s egy éve feloszlott államszövetségnek voltak, Szerbia érvényes törvényei szerint nem léteznek.

A parlament a házszabály szerint leghamarabb vasárnap ülhet össze, s olyan a munkarendje, hogy éppen képes lesz időben megszavazni az új kormányt. A munkarendet az is terheli, hogy a koalíciós megállapodás szerint a testületnek új házelnököt is választania kell az e hét elején - Vojislav Kostunica pártjának múlékony támogatásával - tisztségébe került szerb radikális pártvezető, Tomislav Nikolic helyébe.