Vasúton közeledik egymáshoz a két Korea

Vágólapra másolva!
A két Korea illetékesei megállapodtak az újraindítandó vasúti összeköttetés próbajáratainak biztonsági kérdéseiről - jelentette csütörtökön a Yonhap dél-koreai hírügynökség szöuli kormányforrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A tábornokok szintjén létrejött megállapodás alapján egy-egy vonat, rajtuk 100-100 utassal, lépi majd át a határt május 17-én mindkét irányban: az Észak-Koreából induló vonat a Koreai-félsziget keleti partján, míg a Dél-Koreából induló a nyugati parton halad majd.

A kettészakadt ország két része között több mint fél évszázada szünetel a vasúti közlekedés. A járatok tavalyi újraindítását a külvilág befolyásától tartó Phenjan hiúsította meg, biztonság aggályokra hivatkozva. Az összeköttetés helyreállítását Szöul szorgalmazza a békülékenység szimbólumaként.

A Yonhap szerint az illetékesek pénteken hivatalos bejelentést tesznek a vasúti próbajáratokról. A háromnapos tárgyalásokat a demilitarizált övezetben fekvő Panmindzsonban tartották magas rangú katonai tisztségviselők részvételével.