Csak rossz emléke van a franciák többségének Chiracról

Vágólapra másolva!
Rossznak ítéli meg a franciák több mint fele a távozó Jacques Chirac államfői teljesítményét - derül ki a BVA francia közvélemény-kutató intézet csütörtökön közzétett felméréséből. Politikai öröksége miatt is van miért aggódnia Chiracnak, mert úgy tűnik, a franciák csak a rosszra emlékeznek: az iraki háború ellenzésén kívül csak kudarcnak minősíthető eseményeket említettek a május 16-án leköszönő elnökkel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A franciák több mint fele, 54 százaléka rossznak ítéli meg Jacques Chirac államfői teljesítményét, míg 44 százaléknak jó véleménye van a május 16-án leköszönő elnökről - derül ki a BVA francia közvélemény-kutató intézet csütörtökön közzétett felméréséből.

A megkérdezettek 40 százaléka "elég rossznak", 14 százaléka pedig "nagyon rossznak" minősítette a konzervatív Chirac 12 éves elnökségét. "Elég jónak" 42 százalék, "nagyon jónak" viszont mindössze 2 százalék tartotta a konzervatív elnök munkáját.

Lehúzzák a baloldaliak

A felmérésből kitűnik, hogy a baloldali válaszadók 71 százalékának rossz, 27 százalékának pedig jó véleménye van Chiracról. Ezzel szemben a jobboldaliak 59 százaléka elégedett a leköszönő elnök teljesítményével, míg 40 százalék inkább bírálja a hivatalából távozó államfőt.

Az iraki háború kezdetén, 2003-ban, Chirac népszerűsége a 75 százalékot is elérte az amerikai vezetésű beavatkozás következetes ellenzése miatt. Elnökségének ezt az egyetlen olyan meghatározó mozzanatát említették a felmérésben megkérdezettek, amely a franciák körében pozitív megítélésűnek tekinthető.

A hálátlan választók

Az elnökségét meghatározónak mondott többi esemény inkább vitatott vagy kudarcot hozó pillanat volt Chirac számára. Ilyen a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen bejutása a 2002-es elnökválasztás második fordulójába, az európai alkotmány népszavazáson történt elutasítása 2005-ben, a parlament rosszul sikerült feloszlatása 1997-ben, illetve a fiatalok első munkavállalási szerződéséről (CPE) szóló törvénnyel való szembefordulás 2006 tavaszán.

A megkérdezett franciák nem említettek olyan szimbolikusnak szánt lépéseket, mint a Franciaország náci kollaboráns múltjával való szembenézés, vagy a rabszolgaság miatt felelősség kifejezése, vagy az európai kontinens egyesítése az Európai Unió kibővítésekor, amelyek szintén Chirac nevéhez is fűződnek.

[origo]/(MTI)