Kirakós kezdődik 600 millió Stasi iratfecnivel

Vágólapra másolva!
A világ legbonyolultabb kirakós játékába kezd a német kormány: össze akarják illeszteni azt a 600 millió papírfecnit, amit a kelet-német titkosszolgálat, a Stasi ügynökei hagytak hátra a berlini fal leomlásakor, 1989-ben. Az erre a célra kifejlesztett szoftverrel is öt év lesz mire sikerül összeilleszteni minden papírdarabot. A remények szerint olyan izgalmas rejtélyekre derülhet majd fényt, hogy miként próbált NATO-titkárnőket és külföldi tudósokat beszervezni a Stasi.
Vágólapra másolva!

Minden idők legnagyobb puzzle kirakósába fog a német kormány. Egy új szoftver és 6,3 millió euró (1,5 milliárd forint) segítségével öt év alatt akarják összerakni azt a 600 millió papírdarabot, amelyet az NDK titkosszolgálata, a Stasi ügynökei hagytak hátra a berlini fal leomlásakor. A Stasi 1989-ben pánikszerűen semmisítette meg a volt kelet-német állam legféltettebb titkait - írja a Times.

A remények szerint kiderülhet majd, miként árultak el politikusokat, hogyan próbálták titkos külföldi műveletek során beszervezni a NATO titkárnőit és külföldi tudósokat. "Már az a kis minta, amit eddig összeragasztottunk, az is nagyon fontos eredményeket hozott" - mondta Günter Bormann, a Stasi-archívumot elemző kormányügynökség vezetője.

Kézzel, ragasztóval

Az ügynökség munkatársai eddig kézzel illesztgették a papírdarabokat, amelyeket hatalmas asztalokon terítettek szét. Az 1991 óta eltelt időszakban 25 munkatárs 350 zsák papírt rakott össze. Azonban 16 250 zsák megsemmisített Stasi-irat van, így a jelenlegi tempóban közel 8 évszázadra lenne szükség a feldolgozáshoz.

A berlini fal leomlásakor 45 millió A4-es lapot szabdaltak nyolc, vagy több részbe. A terv az volt, hogy hatalmas máglyán égetik el az iratokat, de már nem tudtak annyi teherautót szerezni, amivel ezt a mennyiségű iratot el lehetett volna szállítani Magdeburgból, így a Stasi pincéjében és raktáraiban tárolták azokat - írja a Times.

Most egy berlini intézet új számítógépes szoftvert készített, amely a beszkennelt papírdarabokat összehasonlítja méret, szín és betűméret alapján. "Így nagyon hamar le lehet szűkíteni az összeillő cetlik körét" - mondta Bertram Nickolay, a berlini intézet igazgatója. "5-6 év alatt befejezhetjük a feldolgozást" - tette hozzá.


A mások élete című film is mutatja: nem csökkent az érdeklődés

Az idő azért is fontos, mert az iratok alapján kérhetnének kártérítést, vagy lennének rehabilitálhatók a Stasi áldozatai. Egyes iratok akár bizonyítékként is szolgálhatnának kiemelkedő gyilkossági ügyekben. Eddig azonban nehéz volt a pénzügyi hátteret biztosítani, mert baloldali képviselők - közülük sokan a volt kelet-német kommunista párt tagja volt - ellenezték ezt, és arra játszottak, hogy az idő múlásával csökken majd az érdeklődés - írja a brit lap.