Huszonegy civil halt meg egy afganisztáni légitámadásban

Vágólapra másolva!
Huszonegy afgán civil vesztette életét Afganisztánban az ott állomásozó külföldi erők egy légitámadásában; a NATO szerdán azt közölte, hogy a támadást az amerikai vezetésű szövetséges erők hajtották végre.
Vágólapra másolva!

Afgán bejelentés szerint a kedd éjszakai légitámadás során egy falut bombáztak Hilmend tartomány, Szangin körzetében, ahol a NATO-erők hetek óta tálib milicisták után kutatnak. Tálib áldozatokról nem érkezett jelentés.

Egy NATO-szóvivő Brüsszelben újságírók kérdésére közölte, hogy a légi csapást nem a katonai szervezet, hanem az amerikai vezetésű szövetséges erők hajtották végre. Mint mondta, a civileknek okozott károk kérdése megjelent a katonai szövetség Brüsszelben ülésező, katonai vezetőinek tárgyalásain is.

A szóvivő a szövetségesek védelmére felhozta, hogy milyen "bonyolult a civil ruhát viselő és a civileket élő pajzsként használó tálibok elleni küzdelem". Hozzátette azonban, hogy nem keres kifogásokat, s hogy a NATO is hajtott már végre civil áldozatokkal járó támadásokat.

Januárban egy NATO-csapás 16, márciusban egy amerikai támadás 19 afgán civil életét követelte. Az incidensek a közelmúltban több napos Amerika-ellenes és az afgán elnök elleni tiltakozásokat váltottak ki. Az államfő, Hamid Karzai a múlt héten kijelentette: "nem fogad el több civil áldozatot".

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szerdai bejelentése szerint egy katonáját a tálibok kedd éjszaka megölték a Hilmend tartománybeli Szangin körzetében. A tálibok fellegvárának számító Hilmend Afganisztán legjelentősebb ópiumtermesztő vidéke.

A délkeleti Paktika-tartományban szerdán négy civil halt meg egy öngyilkos merényletben.