Kormányt alakítottak az északír ellenségek

Vágólapra másolva!
Történelmi napnak nevezte a BBC, hogy Észak-Írországban megalakult a közös, katolikus-protestáns kormány, és ezzel több évtizedes felekezeti vérontásnak vetettek hivatalosan is véget. A tartomány kormányfője a brit koronához hű Ian Paisley tiszteletes lett, míg helyettese a radikálisan britellenes Martin McGuinness. A beiktatáson jelen volt Bertie Ahern ír miniszterelnök mellett Tony Blair brit kormányfő.
Vágólapra másolva!

Történelmi napként értékelik, hogy megalakult az északír kormány, amelyet a korábban egymással élesen szemben álló - a brit koronához hű és a britek ellen radikálisan küzdő - felek alkotnak. Tartományi kormányfő Ian Paisley tiszteletes, a protestáns és koronahű Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetője lett. Paisley korábban engesztelhetetlen katolikusellenes kijelentéseiről volt ismert.

Helyettese Martin McGuinness, a radikális katolikus britellenes mozgalom, a Sinn Féin második embere és főtárgyalója lett. Paisley és Gerry Adams, a Sinn Féin elnöke március végi tárgyalásukon egyeztek meg a felekezetközi egységkormány kialakításáról. Az volt - több évtizednyi, kibékíthetetlennek tűnő ellenségeskedés után - a két radikális párt első személyes hivatalos találkozója.

Tartós béke

"Ma olyan úton indulunk el, amely elhozza a tartós békét tartományunkban. Milyen nagyszerű lesz részt venni ebben a csodálatos folyamatban" - mondta Ian Paisley. Korábbi ellenfele, Martin McGuinness úgy fogalmazott, biztos abban, hogy együtt tudnak majd működni. "Már hoztunk közös döntéseket, de az még nem hatalmi helyzetben volt" - mondta McGuinness.

Paisley és McGuinness a brit és az ír kormányfő, Tony Blair és Bertie Ahern jelenlétében tette le a belfasti Stormontpalotában, az ulsteri kormány székhelyén a hivatali esküt. Ezzel - csaknem öt év után - hivatalosan is megszűnt az északír tartomány közvetlen londoni irányítása.

Blair öröksége


McGuinness, Ahern, Blair, Peter Hain és Ian Paisley (jobbra)

A keddi kormányalakítást az tette lehetővé, hogy március első hetében újjáválasztották az északír törvényhozást a 2002 vége óta tetszhalott békefolyamat felélesztését célzó brit-ír erőfeszítések betetőzéseként. A két legnagyobb parlamenti erő a DUP és a Sinn Féin lett. Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának, viszont Nagy-Britanniával együtt alkotja a brit korona fennhatósága alatt az Egyesült Királyságot.

Az északír kormányzat megalakulása a posztjáról hamarosan távozó Tony Blair brit kormányfő 10 éves miniszterelnökségére teheti fel a koronát. Blair fő érdemének tartják az 1998-as nagypénteki békeegyezmény tető alá hozását. A folyamat ugyan 2002-ben megakadt, de az északír egységkormány keddi megalakulásával remények szerint végleg lezárult a csaknem 30 éve kitört fegyveres észak-írországi terrorháború, amelynek több mint háromezer halottja volt.

[origo]/(MTI)