Próbára tette Busht a királyi protokoll

Vágólapra másolva!
Tetőpontjához ért II. Erzsébet brit királynő látogatása az Egyesült Államokban: George Bush amerikai elnök a Fehér Házban fogadta, dudásokkal, harsonaszóval, 21 ágyúlövéssel és egy újabb elnöki bakival. Miután véletlenül két évszázaddal korábbra datálta a királynő részvételét a Függetlenségi Nyilatkozat 200. évfordulójának ünnepségén, úgy igyekezett elütni a tévedést, hogy beszólt a királynő szigorú tekintetére. Mint felesége elmondta, a texasi lazaságot kedvelő Busht amúgy is feszélyezte a királyi protokoll.
Vágólapra másolva!

George Bush amerikai elnökről úgy tartják, hogy erőssége a személyes találkozó: az ölelgetés, a lapogatás, a kézszorítás. A brit uralkodó látogatásait azonban szigorú protokoll szabályozza, és ez nem igazán ad teret ilyesmire. A brit sajtó szerint ez hozhatta zavarba Busht, amikor hétfőn a Fehér Ház kertjében fogadta II. Erzsébet brit királynőt.

Beszédében Bush azt mondta, hogy a királynő milyen gyakori vendég az Egyesült Államokban, többek között jelen volt az ország születésének is tartott Függetlenségi Nyilatkozat aláírásának 200. évfordulója alkalmából tartott ünnepségeken. "Az amerikai nép megtisztelve üdvözli újra Őfelségét az Egyesült Államokban, amelyet ön már jól ismer" - mondta Bush.

"Végül is már 10 amerikai elnökkel is vacsorázott. Segített országunknak megünnepelni kétszázadik évfordulóját 17..., illetve 1976-ban." Miután a 7 ezer fős tömeg felnevetett, Bush igyekezett viccesen elütni bakiját, és a királynőhöz fordulva ezt mondta: "Ön úgy nézett rám, ahogy csak egy anya tud a gyerekére."

Addigra azonban már nyílt titok volt, mennyire kényelmetlennek találja Bush a királyi látogatással járó protokollt - írja a Guardian. Felesége, Laura Bush a fogadás előtt azt mondta az ABC televíziónak, hogy neki és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszternek "minden meggyőző erejét" be kellett vetnie, hogy az elnök fehér csokornyakkendőt és frakkot vegyen fel az állami bankettra.

Ez volt Bush elnökségének első frakkos vacsorája. "Azt nem tudom, hogy mennyire örült ennek, de amikor Anglia királynőjét látja vendégül az ember, akkor frakkban kell lenni" - mondta Laura Bush. Az amerikai elnök azonban, úgy tűnik, igyekezett ugyanúgy kezelni a királynőt, mint bármelyik államfőt, amikor a terror elleni háborúról mondott beszédet.


Bush leült zavarában

"A két nép megvédi a szabadságot a zsarnokságtól és a terrortól. Ellenállunk azoknak, akik ártatlanokat gyilkolnak meg gyűlölködő ideológiájukkal, öljenek akár New Yorkban, Londonban, Kabulban vagy Bagdadban" - mondta Bush, majd megdicsérte a királynőt, amiért kiállt a terrorizmus ellen. II. Erzsébet azonban kissé lehűtötte Busht: "Egy állami látogatás rövid alkalmat ad, hogy egy lépés távolságot tegyünk napi ügyeinktől és kapcsolatunk alapjait tekintsük át" - mondta a királynő.

Bush és a királynő ezt követően 134 meghívott vendég társaságában hosszasan tengeri sügért vacsorázott aranyozott porcelántányérból, természetesen frakkban. Az amerikai elnök vélhetően nagyon élvezhette a bankettet - írja a Guardian -, ugyanis közismert, hogy Bush legszívesebben a texasi és mexikói ételeket szereti, este 10-kor pedig már ágyban van.