Bush elnök fogadta II. Erzsébet királynőt

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök és felesége fogadta II. Erzsébet brit királynőt és férjét, Fülöp herceget hétfőn a Fehér Házban. A királyi párt katonai tiszteletadás mellett fogadták, érkezésükkor 21 ágyúlövés dördült. A Fehér Ház előtti gyepen hétezer meghívott vendég kísérhette figyelemmel az eseményt.
Vágólapra másolva!

Az emberi szabadság történetének sok nagyszerű fejezetét az Egyesült Királyság írta, a brit parlamentek az évszázadok során lefektették a modern demokráciákat irányító elveket - mondta Bush a királynőnek, aki a múlt héten kezdett hatnapos látogatást az Egyesült Államokban; először Virginiába látogatott az első állandó amerikai angol település, Jamestown alapításának 400. évfordulója alkalmából.

Az amerikai elnök arról beszélt: a legnevesebb brit gondolkodók megmutatták a világnak, hogy a szabadság az ember, minden férfi, nő és gyermek természetes joga. Az 1607-ben a James folyóhoz érkező angol felfedezők Amerikában is elvetették a szabadság, a demokrácia magvait.

George Bush azt mondta, hogy II. Erzsébet kitűnően ismeri az Egyesült Államokat, hiszen már tíz amerikai elnökkel találkozott, már 1957-ben Virginiába érkezett, Jamestown 350. születésnapjára.

Nagy derültséget okozott a hallgatóság körében, amikor Bush azt kezdte mondani, hogy a királynő már 1776-ban is együtt ünnepelte az amerikaiakkal az Egyesült Államok 200. születésnapját, de gyorsan kijavította tévesztését 1976-ra. A 81 éves uralkodó a nyelvbotlásra kényszeredetten, de elegánsan megjegyezte: óh, igen. Bush csak fokozta a vendégek jókedvét, amikor úgy fogalmazott: "Úgy pillantott rám, ahogy csak egy anya nézhet gyermekére."

Mint mondta, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia együtt védelmezi a szabadságot világszerte a zsarnokság és a terrorizmus ellenében; az amerikai és a brit csapatok együtt harcolnak a szélsőségesek és terroristák ellen, a két ország támogatja az ifjú demokráciákat.

Forrás: EPA

A brit királynő elmondta, ez az ötödik látogatása az Egyesült Államokban, és a két ország sorsa szétválaszthatatlanul összefonódik. Arról beszélt, hogy a múlt héten alkalma volt megünnepelni az amerikai és a brit történelem nagy közös évfordulóját, Jamestown alapítását. Mint mondta, az Amerikában partot érő kis csoport brit állampolgár hozzájárult Amerika fejlődéséhez, lefektette az alapjait "ennek a nagy, az egyenlőség, a demokrácia és a jogállamiság elveire építkező nemzetnek". Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kapcsolatait erős barátság jellemzi - hangsúlyozta.

George Bush hétfő este állami vacsorát ad a Fehér Házban a királynő tiszteletére, aki legutoljára 1991-ben, az idősebb Bush elnöksége idején járt Washingtonban. A 2001 óta hivatalban levő elnök eddig öt állami vacsorát adott, ez az első, amelyiken white tie (férfiak számára frakk fehér inggel, fehér csokornyakkendővel, a hölgyeknek nagyestélyi) a kötelező. A vacsorára 134-en kaptak meghívást.