Elutasította a Hamász az amerikaiak biztonsági tervét

Vágólapra másolva!
A Hamász palesztin radikális mozgalom elutasította szombaton az Egyesült Államok által előterjesztett új biztonsági tervet, amelyet izraeli részről is fenntartásokkal fogadtak.
Vágólapra másolva!

Favzi Barhúm Hamász-szóvivő kijelentette, hogy elutasítják a pénteken nyilvánosságra került tervet, mert az a palesztin nép megsemmisítésére szólít fel, törvényesíti a palesztin területek megszállását és az ellenállás felszámolását célozza. Háled Mesaal, a Hamász száműzetésben élő politikai vezetője még pénteken "viccnek" minősítette az elképzeléseket. "Hivatalosan bejelentem, hogy a Hamász elutasítja ezt a dokumentumot és minden más amerikai, európai vagy izraeli, sőt mi több arab tervet, amely jelentéktelennek tünteti fel a palesztin ügyet" - mondta Mesaal.

Száeb Erekat palesztin főtárgyaló csodálkozásának adott hangot a Hamász politikusainak reagálása miatt, és jelezte, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök az elképzelések szerint vasárnap megvitatja az amerikai tervet Iszmáil Haníje miniszterelnökkel és a nemzetbiztonsági tanáccsal. "Csodálkozom rajta, hogy anélkül kommentálják a tervet, hogy látták volna" - mondta Erekat szombaton.

A Háárec izraeli napilap értesülése szerint részletes határidőket tartalmazó javaslatcsomagot adott át az Egyesült Államok a palesztin és izraeli illetékeseknek a tárgyalások előmozdítására. Washington elképzelései szerint Izraelnek intézkedéseket kell tennie a palesztin személyek és áruk mozgásának megkönnyítésére, cserébe pedig a palesztinoknak meg kell valósítaniuk egy olyan tervet, amely megakadályozná az Izrael elleni rakétatámadásokat, valamint az Egyiptomon keresztüli fegyvercsempészetet. Konkrétan javasolták például bizonyos, a Jordán folyó nyugati partján létesített úttorlaszok lebontását, valamint a Ciszjordániát és a Gázai övezetet összekötő buszjáratok megszervezését.

Izrael nem mutatott lelkesedést az amerikai javaslat iránt. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök hivatalának egy, neve elhallgatását kérő munkatársa közölte, hogy biztonsági szempontból nézve a dokumentumban foglalt intézkedések nem tűnnek megfelelőnek. Az izraeli közszolgálati rádió úgy tudja, hogy öngyilkosmerénylő-jelöltek beszivárgásától tartva, az izraeli hatóságok nemet mondanak a palesztin autonóm területek közötti összeköttetésre.

A nehézségek tudatában az Egyesült Államok is óvatosan nyilatkozott. Egy, a térségben szolgálatot teljesítő amerikai diplomata közölte, ezt a nem hivatalos elképzelést szélesebb körű megvitatásra szánják, és egyelőre senkitől nem kérték a kritériumok jóváhagyását.