Öt amerikai katonát ölt meg egy pokolgép Irakban

Vágólapra másolva!
Öt amerikai katona és egy iraki tolmács életét vesztette, további tizenegy amerikai katona pedig megsebesült az iraki el-Anbár tartományban történt pokolgépes merényletben és harcokban - közölték pénteken katonai források.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai katona halt meg pénteken, és két társa sebesült meg Bagdadtól délre, mert járőrosztaguk mellett út mentén elhelyezett pokolgép robbant.

További három támadás még előző nap történt. Két amerikai katona Irak nyugati részén, a szunnita felkelők központjának számító el-Anbár tartományban harc közben vesztette életét. Bagdad keleti részén egy katonát ölt meg egy út mentén elhelyezett robbanószerkezet, hat másikat pedig megsebesített. Az iraki főváros nyugati részén egy másik pokolgépes merényletben egy iraki tolmács és egy katona halt meg, három pedig megsebesült.

Az amerikai katonai vezetőket különösen aggasztja, hogy az iraki lázadók egyre gyakrabban vetnek be amerikai katonák ellen út mentén elhelyezett, nehézfémmagot tartalmazó, úgynevezett EFP-bombákat (Explosively Formed Penetrator), amelyek fémmagja képes a páncélozott harcjárművek páncélzatának átlyukasztására. A hadsereg szerint az EFP-bombák összetevőit a szomszédos Iránban állítják elő.