Szóba áll a gyanús szírekkel Rice

Vágólapra másolva!
Csütörtökön megbeszélést folytat egymással az amerikai és a szíriai külügyminiszter. Évek óta nem volt példa magas szintű találkozóra az USA és Szíria között. Az amerikaiak szerint a szírek terrorista csoportokat támogatnak.
Vágólapra másolva!

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter csütörtökön találkozik szíriai kollégájával. A két politikus Sarm-es-Sejkben az Irak ötéves újjáépítési tervéről szóló nemzetközi konferencián folytat megbeszélést. Évek óta ez lesz az első magas szintű találkozó a két ország képviselői között.

Magas rangú arab illetékesek korábban azt is rebesgették, hogy Valíd Moallem szíriai külügyminiszteren kívül Rice beszél majd iráni kollégájával, Manusehr Mottakival is. Rice kíséretének egyik tagja szerint, ha lesznek is tárgyalások, nem valószínű, hogy érdemi dolgok szóba kerülnek. Előző nap Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök jelezte, hogy országa szívesen folytatna tárgyalásokat az Egyesütl Államokkal a konferencia alkalmával.

Az USA azzal vádolja Szíriát, hogy terrorista csoportokat támogat - a palesztin Hamászt és a libanoni Hezbollahot. A Bush-kormányzat 2005 - Rafik Hariri libanoni miniszterelnök meggyilkolása - óta nem áll szóba Szíriával, mivel azt állítják, hogy a szíreknek közül volt a merénylethez. Iránnal az iraki támadások és atomprogramja miatt feszült a viszony.

Tavaly egy amerikai kétpárti bizottság azt javasolta az Egyesütl Államoknak, hogy tárgyaljon velük, mert Irán és Szíria segítsége nélkül nem fog sikerülni az iraki rendezés. Bushék ugyanakkor decemberben még kitartottak amellett, hogy nem állnak szóba egyik renegát állammal sem.

A sarm-es-sejki konferencián Irak külföldi adósságainak elengedését kérte Núri al-Máliki kormányfő. Cserébe reformokat ígért, amelyeket az USA és a szunnita arab országok már többször kértek tőle. Többek között azt, hogy vonjon be több szunnitát a politikai folyamatba. Irak összesen 50 milliárd dollárral tartozik, főként Szaúd-Arábiának, Kuvaitnak, Oroszországnak és Kínának. A pénz javát főleg az Irán elleni háború idején, 1980 és 1988 között költötték el. A Párizsi Klub országai korábban már elengedtek Irak adósságából 100 milliárd dollárt.