Vádemelés készül Malina Hedvig ellen

Vágólapra másolva!
Várhatóan hamarosan vádat emelnek Malina Hedvig ellen. A tavaly nyáron megveretése miatt rendőrséghez fordult szlovákiai magyar egyetemista állításait nem találta megalapozottnak a szlovák rendőrség. Később hamis tanúzás miatt indult ellene eljárás, ami most jutott el a vádemelésig.
Vágólapra másolva!

Hamis tanúzás miatt napokon belül vádat emelnek Malina Hedvig ellen. Ezt szerdán közölte Dobroslav Trnka, Szlovákia legfőbb ügyésze. A Nyitrán tanuló, csallóközi magyar diák korábban azt állította: tavaly augusztusban két ismeretlen bőrfejű Nyitrán azért bántalmazta őt, mert magyarul beszélt, blúzára pedig magyarellenes feliratokat írtak.

Az ügy miatt hűvössé vált a magyar-szlovák viszony. Előbb Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök szólította fel a szlovák hatóságokat arra, hogy tegyenek a magyarellenes incidensek ellen, majd a szlovák kormányfő, Robert Fico személyesen jelentette be, hogy a nyomozók szerint a nyitrai esetnek nem volt etnikai háttere.

A szlovák rendőrség és az ügyészség ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy a lány kitalálta a vele történteket, és színlelte megveretését. Az ismeretlen tettesek ellen indított nyomozást már szeptember 11-én lezárták.

A lány ellen novemberben eljárást indítottak "hamis tanúvallomás és hamis eskü" gyanúja miatt, egy ismeretlen feljelentése alapján. A lány decemberben emberi jogait és a szlovák alkotmányt sértő hivatali eljárás miatt a szlovák alkotmánybírósághoz fordult az ügyben. Kitart ugyanis amellett, hogy megverték.

MTI/[origo]