Fityiszt mutat Bayrou a francia elnökjelölteknek

Vágólapra másolva!
Kikosarazta Nicolas Sarkozy és Ségolene Royal francia elnökjelölteket a versenyből kiesett Francois Bayrou, a Francia Demokrácia Uniójának (UDF) centrista jelöltje, és bejelentette, hogy Demokrata Pártot alapít az UDF helyett. Sarkozy és Royal azt remélték, hogy elnyerhetik Bayrou támogatását, akinek szavazóin sok múlhat a május 6-i második fordulóban. Bayrou szerint szavazói ezt nélküle is el tudják dönteni. A Le Monde szerint a bejelentés Sarkozynek kedvezhet.
Vágólapra másolva!

Az első fordulóban kiesett, de 18 százalékot elért Francois Bayrou, a Francia Demokrácia Uniójának (UDF) centrista jelöltje szerda délután előállt a farbával: bejelentette, hogy nem szólítja fel szavazóit semelyik talpon maradt jelölt támogatására. "Úgy tekintek a rám szavazókra mint szabad akaratú francia polgárokra, akik egyedül is tudnak dönteni" - mondta Bayrou.

Emellett egy huszárvágással előremenkült, és bejelentette, hogy új pártot alapít az UDF helyett. Az UDF-et 1978-ban hozta létre Valéry Giscard d'Estaing volt köztársasági elnök. Bayrou reményei szerint a júniusi parlamenti választásokon az "új erő", amely a Demokrata Párt nevet kapta, profitálhat személyes népszerűségéből.

Reménykedtek

Nicolas Sarkozy, a Népi Mozgalom Uniójának (UMP) 31 százalékot elért jelöltje és a 26 százalékot szerző Ségolene Royal, a Szocialista Párt (PS) indulója azt remélte, hogy elnyerhetik Bayrou kegyét a francia elnökválasztás május 6-i döntője előtt. Royal még kormánypozíciót is ajánlott egy majdani koalíciós kormányban, amit Bayrou elutasított.

A konzervatív és a szocialista jelöltnek is kulcsfontosságú lehet, hogy Bayrou 7,5 millió szavazója melyikükre adja majd a voksát. A TNS Sofres legfrissebb elemzése szerint Sarkozy előnye két százalékra csökkent: a konzervatív jelölt 51, míg Royal 49 százalékon áll. A Le Monde szerint azonban Bayrou bejelentése inkább Sarkozynek kedvezhet.

Udvaroltak

Elsőként Sarkozy hívta hétfőn reggel, majd néhány órával később Royal próbált beszélni az UDF elnökével, de mindketten csak az üzenetrögzítőjéig jutottak. "Még nem vettem fel a telefonomat" - mondta Bayrou. Az üzeneteket azonban lejátszotta néhány barátjának, akikkel együtt vacsorázott - írta a Le Monde.

Sarkozy - akit Royal a francia Silvio Berlusconinak nevezett - riválisa kampánystábjának februárban távozott tagját, Eric Bessont csábította magához és próbálta felhasználni kampányában. Besson Sarkozy egyik nagygyűlésen arról beszélt, hogy a szocialisták miként akarták démonizálni a konzervatív jelöltet. "Hogy bármi esélyünk legyen a legyőzésére, félelmetesnek kellett lefestenünk Sarkozyt" - mondta Besson.

Royal, miközben igyekezett nyomást gyakorolni Bayroura és támogatóira, a balközép szavazóknak udvarolt. Nyílt támogatásáról biztosította őt Jacques Delors, az Európai Bizottság legeredményesebbnek tartott, volt elnöke, Romano Prodi olasz kormányfő pedig pénteken részt vesz Royal választási gyűlésén.