Nem találják az ausztrál kísértethajó legénységét

Vágólapra másolva!
Már csak két mentőhajó keresi az ausztráliai kísértethajó három fős legénységét, miután a rendőrség úgy véli, hogy vitorlázók hat napja vízbe eshettek - jelentette az ausztrál ABC. Az utasok nélkül sodródó kísértetjachtot pénteken hajnalban érték el a hatóságok Ausztrália keleti partjainál. A 12 méteres hajón felhúzott vitorlákat, járó motort, bekapcsolt laptopot és megterített asztalt találtak. A hajót Townsville kikötőjébe vontatták.
Vágólapra másolva!

Már csak két mentőhajó keresi az ausztráliai kísértethajó három fős legénységét, miután a rendőrség úgy véli, hogy a vitorlázók hat napja vízbe eshettek a viharos tengeren - jelentette az ausztrál ABC. A legénység nélkül, de felhúzott vitorlákkal, járó motorral, bekapcsolt rádióadóval és laptopokkal hajózó jachtra Ausztrália keleti partjainál, a Nagy Korallzátony előtt bukkant a parti őrség még szerdán, de csak pénteken érték el a mentőegységek.

A hajó navigációs műszereinek adatai azt sugallják, hogy vasárnap valami letérítette a hajót eredeti útvonaláról - mondta Roy Wall főfelügyelő az ABC-nek. Korábban Greg Connor meteorológus azonban azt mondta, hogy a térségben enyhe, óránkénti 35 kilométeres szél fújt. "Kiváló vitorlázó körülmények voltak. Nincs semmi alapja azt feltételezni, hogy időjárással összefüggő baleset történt volna" - mondta Connor.

A hiányzó vitorlázók - Derek Batten, a vitorlás kapitánya, és két szomszédja, Peter és James Tunstead a nyugat-ausztráliai Perthből - vasárnap indultak útjukra, hogy az északi partok mentén hajózzanak. Az ausztrál parti őrségnek már szerdán feltűnt a sodródó hajó, a mentőhajók azonban csak péntek hajnalban érték el.

A helikopterből a hajóra ereszkedő Trevor Wilson azt mondta, olyan volt "mintha csak éppen elhagyták volna a hajót" - írja a Times. "A mobiltelefonjaik, napszemüvegeik ott hevertek a terített asztalon. A mentőmellények és csónak a helyén volt" - tette hozzá az ausztrál parti őrség munkatársa.

James Tunstead húga, Keryn Grey korábban elmondta: a család abban bízik, hogy az eltűnt férfiak egy csónakban ültek, és a vitorlás közben elsodródott. "Elfelejthették kivetni a horgonyt, a katamarán elúszott és ők nem tudtak visszakapaszkodni" - tette hozzá. A Kaz II nevű hajót már a Townsville-i kikötőbe vontatták, ahol rendőrszakértői vizsgálatoknak vetik alá.