Magyarországról jött a februári madárkór a britek szerint

Vágólapra másolva!
A legvalószínűbb, hogy Magyarországról behurcolt madárinfluenza-vírus okozott tömeges szárnyaspusztulást februárban Nagy-Britanniában. Előzetes értesülések szerint ezt állapítja meg az ügyben lefolytatott brit agrárminisztériumi vizsgálat. A madárkóros esetek miatt közel 160 ezer szárnyast kellett elpusztítani egy kelet-angliai pulykafarmon.
Vágólapra másolva!

Előzetes értesülés szerint - az eddigi hivatalos brit álláspontnak megfelelően - Magyarországot jelöli meg az év eleji nagy-britanniai madárinfluenza-járvány legvalószínűbb forrásaként a brit agrártárca (DEFRA) végleges jelentése. A BBC szerint a szakminisztérium vizsgáélatának eredményei publikálás előtt állnak. A jelentésben az szerepel, hogy a februári brit madárinfluenza-eseteket a legnagyobb eséllyel fertőzött magyar hús importja okozta. A DEFRA már korábban közölte, hogy húsvét után teszi közzé azt az átfogó jelentést, amelyet a magyarországi érdekeltséggel is bíró brit Bernard Matthews baromfifeldolgozónál kirobbant járványról állított össze.

A brit vállalat kelet-angliai pulykatelepén februárban 159 ezer szárnyast öltek le, miután számos pulyka elhullott, és a tetemekben a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírustörzsét mutatták ki. A brit helyettes főállatorvos, Fred Landeg szinte azonnal a cég Magyarországról származó importjával hozta összefüggésbe a nagy-britanniai madárinfluenza-járványt. Februárban kijelentette: az akkori bizonyítékok, valamint a virológiai és madártani szakértők által adott szakvélemények alapján "a leghitelesebb hipotézis" az, hogy a vírus Magyarországról importált pulykahús révén érkezett Nagy-Britanniába.

A brit állatkórtani vizsgálati laboratórium (Veterinary Laboratories Agency, VLA) februári első vizsgálati jelentése valóban azt állapította meg, hogy a Nagy-Britanniában és a korábban Magyarországon fellelt H5N1 vírus a teljes genetikai állományra vetítve 99,96 százalékos azonosságot mutatott, és ez "sokkal közelebbi genetikai kapcsolat, mint amelyet az Európában korábban azonosított H5-törzsek egymással mutattak". A DEFRA szintén még februárban kiadott összegzéséből azonban kiderült az is, hogy a Bernard Matthews érintett angliai telepén komoly higiéniai problémákat tártak fel a szakhatóságok. A Bernard Matthews Magyarországon a SáGa Foods baromfifeldolgozó céget birtokolja.