Európa határán gyülekeznek az al-Kaida elszánt követői

Vágólapra másolva!
Európát veheti célba az az algériai al-Kaida szervezet, amelyet a szerdai algíri robbantássorozat mögött sejtenek, és amely egyre nagyobb befolyásra törekszik az észak-afrikai térségben - állítják közel-keleti elemzők. Szerintük az utóbbi hónapokban elkövetett merényletek - eltérően a 23 halálos áldozatot és 162 sérültet eredményező algíri robbantásoktól - nyugati érdekeltségek ellen irányulnak.
Vágólapra másolva!

A szerdai algíri robbantássorozat elkövetését az al-Kaidához 7 hónapja csatlakozott Ima és Harc Szalafista Csoportnak (GSPC) tulajdonítják. A legerősebb algériai iszlamista szervezet 1992 óta küzd az algériai kormány ellen, mert akkor a hadsereg a szélsőségesek várható győzelme miatt elhalasztotta a parlamenti választást. A GPSC azonban egyre nagyratörőbb terveket kovácsol azóta, hogy felvette az Al-Kaida Szervezet az Iszlamista Magrebban nevet.

"A GSPC halálos és tehetséges csoport, amely jól hasznosítja az al-Kaidával fenntartott kapcsolatait, miközben lehetőséget teremt Oszama bin Laden harcosainak, különösen Európában és Kanadában" - mondta a múlt héten Michael Scheuer, a CIA bin Laden egységének volt vezetője az algériai al-Kaida-sejtek és a GSPC egyesülésének veszélyeiről.

Észak-afrikai kalifátus

Az algériai al-Kaida és a GSPC formális egyesülését tavaly szeptember 11-én jelentette be Ajman al-Zavahiri, akit az al-Kaida második emberének tartanak. A Times szerint Zavahiri célja az Algériában, Marokkóban, Tunéziában és Líbiában működő dzsihadisták egyesítése. A GSPC-t ebben kulcsfontosságúnak tartják, mert az al-Kaidával való kapcsolata már régre nyúlik vissza, és nagyon hatékony, mobil kiképzőtáborokat hoztak létre a Szaharában.

A Times szerint a táborokban jelenleg is új harcosok kiképzése folyik, akiket először észak-afrikai, majd iraki bevetésekre szánnak. A lap szerint nyugati hírszerzési források attól tartanak, hogy az Irakot túlélőket Észak-Afrikába való visszatérésük után európai terrorista sejtekhez telepítik.

Cél: Európa

Elemzők szerint a szerdai algíri robbantások elsősorban a belföldi politikai küzdelemhez kapcsolhatók, a jövő hónapban tervezett választások előtt. Több, a közelmúltban elkövetett merénylet azonban illik az al-Kaida törekvéseibe. Ezek célpontjai külföldieket is alkalmazó, nyugati országokba is exportáló olaj- és gázipari vállalatok voltak.

Az algíri robbantásokat egy nappal az után követték el, hogy a szomszédos Marokkóban a hatóságok állítólag külföldi és stratégiai érdekeltségek elleni öngyilkos bombamerényleteket hiúsítottak meg. Három gyanúsított felrobbantotta magát, miután a hatóságok üldözőbe vették őket, a negyediket lelőtte a rendőrség. Tunéziában a hatóságok az év elején csaptak össze militánsokkal.

Algériában egy út menti pokolgépes támadás célpontja a Haliburton amerikai óriásvállalat helyi cége volt. A Haliburton szoros kapcsolatban áll Dick Cheney amerikai alelnökkel, és a GSPC propagandája szerint az amerikaiak és a franciák ezeken a vállalatokon keresztül lopják el a muszlimok vagyonát.

"Az al-Kaida Európa déli határain történő megerősödése miatt félreverhetik a harangokat az európai vezetők. A jelenségnek emellett katasztrofális következményei lehetnek az észak-afrikai térség demokratikusabb és nyitottabb országaira nézve" - mondta Magdi Abdelhadi, a BBC arab elemzője.