Amerikai diplomata meghívná Horvátországot a NATO-ba

Vágólapra másolva!
Daniel Fried európai ügyekben illetékes amerikai külügyi államtitkár-helyettes méltatta a NATO-csatlakozás érdekében tett zágrábi erőfeszítéseket, és úgy vélte, hogy Horvátországot jövőre meg kell hívni az észak-atlanti szervezet tagjai közé.
Vágólapra másolva!

Fried, akik kétnapos boszniai látogatás után csütörtökön érkezett Zágrábba, kijelentette, hogy eddig tett erőfeszítései alapján Horvátország megérdemli a meghívást a NATO-ba.

A Stipe Mesic horvát államfővel folytatott tárgyalás után az amerikai diplomata hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok határozottan támogatja Horvátországnak az euroatlanti szervezetekben való teljes jogú tagság elérésére tett lépéseit.

Mesic megismételte, hogy az európai uniós integráció a stratégiai cél, és a horvát hatóságok igyekeznek meggyőzni a közvéleményt a NATO-tagság előnyeiről. A legfrissebb, tavaly év végén készült felmérés szerint csökkenőben van a NATO-csatlakozást ellenzők száma, az arány 47, 4 százalékra süllyedt, míg a belépést támogatók tábora a lakosság 35,3 százalékát teszi ki.