Elment a törökök kedve az újrainduló EU-s huzavonától

Vágólapra másolva!
Csütörtökön részlegesen újraindítja a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal az EU, a tagállamok állandó képviselőinek tegnapi döntése értelmében. A folyamatot egy éve függesztette fel Brüsszel, miután Ankara nem volt hajlandó megnyitni kikötőit és repülőtereit Ciprus előtt. A lassúságot már az egyre kiábrándultabb török közvélemény se bánja.
Vágólapra másolva!

Részlegesen újraindítja a tavaly megszakadt csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal az Európai Unió - jelentette a BBC. A csütörtöki újrakezdésről szerdán állapodtak meg Brüsszelben. A lépésnek inkább szimbolikus jelentőssége van, ugyanis csak a vállalkozás és ipar fejezetről egyeztetnek majd. A közösségi joganyag 35 fejezetéből eddig csak egyet minősítettek teljesen lezártnak.

Az évtizedek óta uniós tagságra ácsingózó Ankarával 8 fejezetről tárgyaltak, amikor Brüsszel tavaly felfüggesztette a folyamatot. Törökország ugyanis nem volt hajlandó megnyitni kikötőit és repülőtereit a Ciprus görögök lakta, EU-tag részéről érkező járművek előtt.

Az 1974 óta török megszállás alatt lévő Észak-Ciprus nem lett az unió tagja, mert a görögök népszavazáson megvétózták az ENSZ ezt lehetővé tévő béketervét 2004-ben. Ankara azt akarta, hogy az EU szüntesse be a csak Törökország által elismert északi országrész elleni gazdasági embargót.

A tárgyalások felfüggesztése - török vádak szerint - azért történt, mert az EU nem gondolja komolyan, hogy valaha is felveszi az országot, és a döntés csak a mind szkeptikusabb európai közvélemény megnyugtatására szolgált. Ezalatt a török közvélemény hangulata is megváltozott, és mind kevesebben támogatják országuk uniós tagságát.

Nagy Krisztina, az Európai Bizottság szóvivője korábban azonban azt mondta, hogy reményeik szerint júniusig 4 fejezetről indulhat újra a tárgyalás. A BBC értesülései szerint egy fejezetről eddig is folytak titokban egyeztetések, de ez az első hivatalos találkozó.