A kommunisták közé akart állni Le Pen

Vágólapra másolva!
Jean-Marie Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) elnöke 1944 novemberében a kommunista ellenálláshoz szeretett volna csatlakozni. A fiatalembert azonban az életkora miatt elutasították.
Vágólapra másolva!

A 81 éves Raymond Casas, a második világháború alatt működő Kommunista Fiatalság nevű szervezet képviselője és a később Blois-ban megnyílt Deportálás és Ellenállás Múzeumának alapítója 1944-ben az ellenállásban részt vevő Belügyi Francia Erők (FFI) őrnagya volt. Elmondása szerint az akkor 16 éves Le Pen az ellenállás hősévé vált Henri de La Vaissiere ezredes, fedőnevén Valin által irányított hadtestet kereste fel Bretagne-ban, ahol született. Az 1300 fős csoport Loir-et-Cher megyéből szerveződött és - egyetlen nem breton erőként - a szövetségesek oldalán harcoló 19. gyalogos hadosztályhoz tartozott.

Az elbeszélés szerint - amit a L,Express című párizsi hetilap közölt - Le Pen azt mondta Valinnek: "Ezredes, maguk egy forradalmi, vörös, kemény gárda. Biztos szükség van korombeli fiatalokra. Szeretnék csatlakozni". Az anekdota szerint a kommunista ellenálló azt válaszolta: "Igen, néhány fiatal beleöregedett abba, hogy szülei tudta nélkül írta alá belépését. Többeket megöltek. Azóta parancsom van, hogy az önkéntesek csak 18. életévüket betöltöttek lehetnek. Te a nemzet árvája vagy: gondolj anyádra!" (Le Pen apja 1942-ben vesztette életét, amikor halászhajója feltehetően német aknán felrobbant).

Raymond Cassas szerint a szélsőjobboldali politikus soha nem tudta megemészteni, hogy kamaszkorában a kommunisták nem fogadták be, de véleménye szerint Valinnek nem kellett volna őt elutasítania: "Hozzánk csatlakozva Le Pen megtalálta volna azt a testvéri csapatot, amely 16 évesen hiányzott neki. Azt hiszem, az élete más irányban alakult volna!"

Le Pen a L,Express megkeresésére elmondta: "Nem emlékszem, hogy pontosan mi hangzott el, de a lényeg megmaradt. Nem nehezteltem meg, csak egyszerűen dühös lettem rájuk".