Nyesegeti a szabadságjogokat az egyiptomi vezetés

Vágólapra másolva!
Keményednek a demokrácia játékszabályai Egyiptomban, miután a hétfői népszavazáson a választók többsége hozzájárult a kormány által beterjesztett alkotmánymódosításokhoz. A módosítások bírálói szerint az új szabályok az egyiptomiak személyes és szólásszabadságát veszélyeztetik. Az ellenzék által bojkottált népszavazáson még a kormány szerint is csak 27 százalékos volt a részvétel.
Vágólapra másolva!

Nagy többséget kapott az egyiptomi népszavazáson a szabadságjogokat veszélyeztető alkotmánymódosítás - jelentette be a kairói kormány kedden. Az ellenzéki csoportok bojkottálták a referendumot.

Mamduh Marei igazságügy-miniszter az állami televízióban számolt be arról, hogy a részvételi arány 27,1 százalékos volt, de azon belül az igen szavazatok részaránya elérte a 75,9 százalékot. Független megfigyelők és egyiptomi emberjogi szervezetek szerint a részvétel 5 százalékos volt, az ellenzéki Muszlim Testvériség kilencszázalékosra becsülte a szavazáson részt vevők arányát.

Az ország választásra jogosult mintegy 35,6 millió polgárát azért szólították az urnákhoz, hogy szavazzanak az alkotmány 34 pontban történő módosításáról, amely nagyobb hatalommal ruházná fel a parlamentet és az elnököt. A módosítások többsége a kritikusok szerint arra irányul, hogy a hatóságoknak lehetőségük legyen meggátolni az iszlamisták, legfőbbképpen a legnagyobb ellenzéki párt, a Muszlim Testvériség politikai tevékenységét, amely a parlamenti mandátumok ötödét szerezte meg a két évvel ezelőtti választásokon, és amely ma már a legfőbb riválisa a kormányzó Nemzeti Demokrata Pártnak.

A legélesebben bírált változtatás az alkotmány 179. cikkének átírása, amelynek értelmében a hatóságoknak jogukban áll bírói hozzájárulás nélkül gyanúsítottakat letartóztatni, lakásukban házkutatást folytatni, levelezésüket ellenőrizni, telefonjukat lehallgatni. Az államfő katonai bíróság elé is állíthatja a terrorista tevékenységgel gyanúsított személyeket. Az új alkotmány korlátozná a bírák tevékenységét a választások megfigyelésében is.

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint az alkotmány módosítása felszámolja az egyiptomiak személyi szabadságának és biztonságának védelmét.

MTI/[origo]