Irtózik a nyugdíjtól az amerikai rock'n'roll-generáció

Vágólapra másolva!
Nem akar megöregedni a szexuális forradalom és a rock'n'roll korosztálya az Egyesült Államokban. Sokan új karrierbe kezdenek, szeretőik akár unokáik is lehetnének, és eközben saját igényeik szerint alakítják át az amerikai társadalmat. A nyugdíjasléttől irtózó dinamikus idősek ellátása mégis hatalmas szociális kiadásokkal jár. Idén lesz 61 éves a II. világháború után született baby-boom generáció első évjárata.
Vágólapra másolva!

Amerika egyre inkább az idősek és nem a fiatalok társadalma lesz - írja az Observer. Az idősek több tízmilliós új generációja azonban újraértelmezi az öregedés fogalmát. Tagjai nagyobb politikai befolyásra tesznek szert, és nem idegen tőlük a "miénk a világ" életfelfogás sem.

A II. világháborút követően, 1946 és 1964 között született, baby-boom generációnak 76 millió tagja van az Egyesült Államokban, és közülük naponta 10 ezren töltik be az 50. életévüket. Az első évben, 1946-ban születettek idén már a 61. születésnapjukat ünneplik. Nyugdíjazásuk teljesen átformálja a munkaerőpiacot: egyes cégeknél az alkalmazottak 40 százaléka is nyugdíjba mehet a következő évtizedben.

Kösz, jól vagyunk

Az idősebb korosztályok már most is látványosan jól érzik magukat. Jack Nicholson a következő hetekben tölti be a 70-et, most szerepelt egy Oscar-díjas filmben, és szerelmi kalandjai - gyakran olyan nőkkel, akik unokái lehetnének - továbbra is megtöltik a bulvárlapokat. A Match.com internetes társkeresőoldal szerint bevételeik legnagyobb része az 50 év feletti ügyfeleiktől származik.

A 61 éves Diane Keaton színésznő a közelmúltban beszélt szerelmi életéről, amely úgy hangzott, mintha tinédzser lenne - írja az Observer. "Vonzódom a férfiakhoz, szeretek játszadozni velük. De együtt élni valakivel? Hát, az egészen más világ" - nyilatkozta a More magazinnak. A New York Post örök szinglinek nevezte.

De a jelenség nem csak a szórakoztatóiparban szembeötlő. Az ABC televízió egyik vezető újságírója, Barbara Walters 76 éves, a demokrata Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház első női elnöke 66. A 70 éves republikánus John McCain az elnökjelöltségért folyó verseny egyik esélyese pártjában.

Változó kor

Az újraértelmezett nyugdíjasévek új iparágak születését is és új igények kifejlődését jelentik. Megháromszorozódott a plasztikai műtétek száma a 60 évnél idősebbek körében az elmúlt évek során. A házhoz szállító éttermeknek alkalmazkodniuk kell az új igényekhez: a hagyományos ételek helyett az idősek új generációja előnyben részesítik a müzlit, a vegetáriánus és más egészséges ételeket.

A reklámügynökségek igyekeznek alkalmazkodni a változásokhoz. "Minden tevékenységünket meg fogja változtatni" - mondja Bob Fell, a Varsity tanácsadó cég igazgatója, amely a baby-boom generáció időskori igényeihez próbál ötleteket adni vállalatoknak. "Nem akarják tudomásul venni, hogy megöregednek, és minden erejükkel harcolnak ez ellen" - teszi hozzá Fell. Ezért a reklámguruknak is csak ennyit mond: ugyanúgy kell a mai időseknek is hirdetni, mint a fiataloknak.

Egyes vélemények szerint az idősek új generációja miatt az amerikai utak is megváltozhatnak. 2030-ra 70 millió 65 évnél idősebb autós lesz az utakon, ami az összes vezető egynegyede. Több kormányzati tanulmány szerint a kereszteződéseket körforgalmakkal kell majd felváltani, alkalmazkodva az idősebb autósok reflexeihez. A száguldó tinédzser kora véget ért. Átvette helyét a nagyapja - írja az Observer.

Időspolitika

Ahogy egyre több az idős, és egyre befolyásosabbak, az amerikai társadalom képe velük együtt változik. De jóval többről van szó, mint a növekvő egészségügyi és szociális kiadásokról - mondja Joseph Quinn, a Boston College közgazdászprofesszora. Az idősek közül mind többen vesznek második otthont meleg éghajlatú államokban, ami hozzájárul az ingatlanpiac túlfűtöttségéhez, másodállásokat keresnek, új karrierbe kezdenek: úgy tűnik, egyáltalán nem akarnak nyugdíjasok lenni.

A baby-boom korosztály még az ötnapos munkahét rendszerét is megváltoztathatja - írja az Observer. Közülük mind többen dolgoznak részmunkaidőben vagy szezonálisan, így az amerikai átlagmunka hamarosan háromnapos lehet hetente, vagy évente 9 hónapos, hogy az idősebbek nyaranta elutazhassanak. "A munkaerőpiacnak sokkal rugalmasabbnak kell lennie" - véli Quinn. Erre azért is van szükség, mert a baby-boom korosztály után jövők kevesebben vannak.

Mindez politikai erőfitogtatással is párosul. Az Amerikai Nyugdíjasszövetségnek 35 millió tagja és évi 800 millió dolláros (148 milliárd forint) költségvetése van. A befolyásos lobbiszervezetnek nagy szerepe volt George Bush amerikai elnök társadalombiztosítási reformterveinek megakadályozásában.

Az öregedő társadalom hatalmas kiadásokat jelent az amerikai társadalombiztosításnak. Az egészségügyi és szociális kiadások 2005-ben 1 billió dollárt (186 billió forint) tettek ki, ami a hadikiadások duplája volt. 2030-ra a társadalombiztosítási kiadások a teljes költségvetés 75 százalékát jelentik majd. Viszont már 2010-ben 10 millióval kevesebb munkás lesz, mint állás.