Biztonsági riadó az ENSZ székházában

Vágólapra másolva!
Biztonsági riadó után megszigorították a biztonsági intézkedéseket kedden az ENSZ New York-i székhelyén - közölte egy szóvivő.
Vágólapra másolva!

Egy ismeretlen telefonáló azt mondta az amerikai hatóságoknak, hogy robbantásos merénylet készül a világszervezet székháza ellen. Emiatt elővigyázatosságból megszigorították a biztonsági intézkedéseket - közölte Farhan Haq ENSZ-szóvivő.

Egy ENSZ-diplomata tájékoztatása szerint az Egyesült Államok Vám- és Bevándorlási Hivatala kapta a névtelen telefonhívást. Az ismeretlen telefonáló azt mondta, hogy helyi idő szerint délelőtt 10 órakor gránátokkal megrakott taxi érkezik az ENSZ-székházhoz. A fenyegető telefonhívásról értesítették a New York-i rendőrséget - közölte a diplomata.

Tíz óra előtt a New York-i rendőrség gépkocsiijai villogó szirénával érkeztek az ENSZ-székházhoz. Az épület valamennyi bejáratánál minden ENSZ-alkalmazott csomagját ellenőrizték. Bevetették az állandóan ott szolgálatot teljesítő robbanószer-figyelő kutyákat is. Helyi idő szerint kora délutánig (közép-európai idő szerint estig) nem érkezett jelentés incidensről.

A 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekmények után, a támadások másnapján biztonsági megfontolásból kiürítették az épületet. Lépfenespórákkal végrehajtható támadás veszélyét gyanítva, 2001 őszén több héten át nem működött az intézmény postaszolgálata.